2011. augusztus 15., hétfő

Ócska sztereotípiák III.- avagy: "a latte az egy kávé, neem?"

Nos jöjjenek nyelvi, avagy beszélt szubkultúrák:

1. A trágár:  A trágár először is az ami. Vagyis hogy arról ismerszik meg, hogy mondatai kezdete a "faszom" kifejezés, a mondatvégi írásjel meg "bazmeg". Hogy kérdő, vagy kijelentő mondat, azt a bazmeg hangsúlya határozza meg. Ha egy darab bazmeg a mondat, akkor a mondatvégi írásjel természetesen felkiáltójellel értelmezendő. Amúgy a magyar trágár (félrészegen) hajlamos értekezni arról, miszerint a magyarok (esetleg nagy M-el) sokkal jobbak, sokszínűbbek, káromkodásilag, mint pl.a hülye angolok. Mert azoknak csak néhány négybetűs szó jut, nekünk bezzeg… Pedig az átlag hazai trágár nem lép túl a SZPGFP-paradigmán (sz.r, p.cs, g..i, f.sz, p.cs), legfeljebb több a lehetséges permutáció (gecipicsafaszköcsögszaralak etc.). És ami fontos: a trágár nem is tudja hogy az, ő csak spontánnak és őszintének gondolja magát. A lelki szegénység fel sem merül.

2. Az idegen: szakkifejezésekben beszél. Nem doktorál, píédzsdízik, témája a „ Konvergens lingvisztikai rendszerek emotív allokációja- Avagy: Az e és a betűk aránya József Attila szerelmi költészetében.” Nála strukturális szükségszerűség a kognitív recepció kritikája, legalább is tematikusan. Mert sztochasztikus a hozzáférés a jelentésekhez, és kontingens az értelmezés. Vagy nem… tuggyafene.

3. A trendi:  Lájkolja a kommenteket, minden ízi és kúl, vagy gáz (deaz nem angol hányás), mítingel, fészbukol, de nem beszél nyelvet. Annyiban nem idegen, hogy gőze sincs arról,  mit szövegel, de van fíling. Mert a fíling a lényeg, meg csetelés – a többi meg gádnóz – bár Isten tudja mit is jelent…

4. A nótaénekes: kicsi szívem, drága galambocskám…. (Mondja bárkinek a világban) Csak virágénekekben beszél, húszéves, és olyanokat ír, hogy: „kukoricaszártövében tutúúú,virágszálam rám tetkintett tuúúúúú”

Folytatás később…

6 megjegyzés:

  1. :) A 4-essel még nem találkoztam, legalábbis nem rémlik. Mi az ő lelőhelyük? :D

    VálaszTörlés
  2. - Atyám, ön mivel foglalkozik?
    - Érsek.

    VálaszTörlés
  3. Érsek :-)))))))
    (Én meg szeretek zokni....)

    VálaszTörlés
  4. Ja, és a négyes szám lelőhelye a Gyár, mi más lenne... Egy kincsesbánya, én mondom.

    VálaszTörlés
  5. A poént nem értem. (azon kívül, hogy nem teszi hozzá, hogy "vagyok", de ez nem feltétlenül baj, az előadásmódtól is függ - szerintem)

    A lelőhely megjelölését pedig köszönöm szépen. :)

    VálaszTörlés
  6. De hát mégis, mi a francnak tenné hozzá, hogy "vagyok", amikor az "érsek" szó kinézete EGÉSZEN OLYAN, mint egy egyes szám első személyben elragozott igéé? Hm?

    Szóviccet magyarázni hálátlan feladat, húzok is innen, ez ennél már csak rosszabb lesz.

    VálaszTörlés