2011. augusztus 17., szerda

Ócska sztereotípiák III/2. - avagy: III/3. már nem lesz, mert hülyén nézne ki...


5. A tihanyi visszhang: Mindent elismétel, amit a beszélgetőpartner mond, saját szövegként persze. („-Volt egy baleset a Farokkötő úton! – Ja, mondom volt egy baleset a Fenéktörő úton! – Nem Fenéktörő, Farokkötő. -Aszondom én is, Faroklövő, én mondtam, pont most” –hiába a visszhang sem teljesen pontos, csak úgy nagyjából halljuk bele a lényeget.) A visszhangok előfordulása: büfé, kocsma, resti, vonat, busz, vagy bárhol este tizenegy után.

6.A hivatalos: A lényeg: pontosságra törekvés a józan ésszel, és az alapvető nyelvi szokásokkal szemben. Klasszikusan a rendőr-postás-vasutas Bermuda-háromszögben fordult elő a legsűrűbben, de a közbeszédben (és a médiumokban) egy új faj vette át a vezető szerepet: a szóvivő. Minden említett közös jellemzője, hogy ”A hivatalos intézkedés megtörténtéről hatósági értesítés történt az érintettek részére”-típusú mondatok számítanak megszokottnak, mondhatnánk az üzemszerű működés jellemzőit mutatóknak. A szóvivők esetében (és mindegy, hogy a rendőrség vagy az állatkórház szóvivője nyilatkozik – Tényleg, minek mindennek szóvivő? Nem feltételezik, hogy egy adott ügyben kompetens ember esetleg beszélni is tud?), szóval esetükben úgy tűnik alapkövetelmény a monoton, felolvasottnak hangzó (nyilván betanult) szöveg, és ebből adódóan a kérdések megválaszolásának minimális esélye. De őszintén, miért is kérdez az a hülye újságíró? Nem elég neki a tájékoztatás?

7. A monomániás: A monomániás szituatív típus, vagyis helyzettől függ, mikor kattan be, és mikortól nem képse lehasadni az adott pillanatban számára legfontosabb témáról.

8. A mellélövő: Ő mindent majdnem jól használ, de a kis különbségek rendszeresen ellen vannak. Így aztán a konstruálból menstruál lesz, a múzeumból mauzóleum és (egy régi poént idézve) szerinte az Ave Caesar meg az Ave Maria rokonok. Aztán jöhet a kínos röhögés, meg a dilemma, hogy magyarázzuk-e meg  tévedését (nem Lenin, Lennon), vagy inkább hagyjuk rá, hogy oké a latte az nem tej, hanem egy kávé, csak hogy visszakössek az elejére.

Szóval ab ovo kibaszottul intreszting mindez. Centerum censeo: lájkolom.

3 megjegyzés:

  1. Olykor előtör belőlem a monomán, asszem... *szégyenlős* De erről a hülye angolok tehetnek, mert angol hülyék és ők él(het)nek Londonban... (már megint kezdtem, jajj - end of(f) the thought)

    VálaszTörlés
  2. OK, akkor légy szíves a telefonodat felvenni, vagy hívjál fel. Holnap (péntek) 14.15-től ráérek.

    VálaszTörlés
  3. Londoban van sejj számos ucca,és még egy csomó uccán nem jártunk... De dolgozunk rajta.
    Erika: telefon meg ugye okafogyott, hétfőn lépj le kettőkor, aztán fagyizunk und dumálunk. Tegnap (pénteken)találkoztunk amúgy is. - Török bélyegekért mégegyszer köszi, már leáztattam, de a legjobb az ajánlott címke, olyat még nem láttam. Lájkolom, líbelem etc...

    VálaszTörlés