2013. április 16., kedd

Feersum Endjinn



A cím nem norvégul van és nem is sajátom, egyszerűen angolosan kell kiejteni és már meg is van a megfejtés (Fearsome Engine), ami egy Iain Banks-regény a vadregényes 1994-ből, és csak most jelent meg magyarul, Félemmetes géjpezet címen, és hű de igen el vagyok én képedve tőle idelennt.

Az alaphelyzet hogy a földi emberiség pár ezer év múlva kihalni készül, mert az egész Naprendszert elárasztja valami galaktikus porfelhő, és egyszerűen túl tufák ahhoz, hogy bármit is tegyenek. Mert az emberek kalandvágyóbb része már rég télakolt az űrbe (ahol nem mellesleg létrehozta a Kultúra nevű galaktikus metacivilizációt) a Földön maradók pedig lassan eltunyulnak, vissza is fejlődnének, ha lenne hova. Valójában már csak buheráló júzerek, az egykori (és szerencsére nagyjából önfenntartó) technológiát, illetve néha csak a romjait használják, anélkül, hogy igazán fogalmuk lenne róla, hogy is működik valami, sőt, hogy egyáltalán miért is hozták létre. Vagyis megmentenék magukat, de már rég túl lusták és elbutultak hozzá.

És akkor erről nekem az az ellenállhatatlan kép ugrik be, ahogy a Pocakos Tábornok meg Kövér elvtárs harciasan autót szerel. Mert ők is csak júzerek, középfokú hatalomtechnikusok, de hogy a hatalom, a politika, netán a demokrácia mire jó, az már meghaladja felfogóképességüket, már azon kívül, hogy nekik meg a rokonoknak, meg a haveroknak jó legyen, meg hogy a jó az, ha sok a pénz és lehet szívatni azokat, akik nem ők.

De vicces lenne, ha egyszer csak egyedül találnák magukat kicsi világukban. Mert ők, akik folyvást a termelés meg a kétkezi munka remek voltáról értekeznek, utálva mindent, ami nem főd, vas, kalbász, ótó vagy kokakóla (mer’ ezek az igazi dógok ám!), tisztára mint valami későmodern Rákosi-inkarnáció. (És nem, nem leszünk gyarmat, csak ha a németek és/vagy az oroszok nagyon szeretnék, felkészülhetnek a kínaiak, de őket nemigen érdekeljük.)
Szóval: ha hirtelen eltűnne minden kétkezi, miszerint kékgallléros, munkavállaló és kényszervállalkozó, a fejeseknek meg elromlana az autójuk, bajban lennének. Hisz jogászok, de ugye a jogászkodást már rég utálják, plusz láthatóan rég nem is értenek már hozzá, egy váltócserére meg ugye nem képesek. Úgyhogy marad az, hogy a Selmecigabika sajtótájékoztatót tart, melyben kikel a környezetszennyezés balliberális szokása ellen, és egyúttal a szokott logikátlansággal azonnali benzinár-csökkentést jelent be. Mindeközben Orbán Nemzet Miniszterelnöke (vagy hogy kell épp hívni) új focistadiont ígér minden háztartásnak (és nem kell autó a meccsre menéshez, máshoz meg eleve ne kelljen!) Kövér pedig a nemzetközi baloldalt sejti már a sebességváltó feltalálása mögött is. Aztán megvédik a bicikliseket, képzeletben már búzával vetik be az autópályákat, és épp különadót vetnének ki az autógyárakra, mikor rájönnek, hogy azok a fő szöveccségesejik stratégijailag. Azoktól meg szerezhetnének váltót…

Aztán persze elfogy a tejeskávé és lefagy a laptop és az utóbbi különös gond, mert a titkárságon akkor most hogy írják meg a legújabb határozott ám diadalittas sajtóközleményt, és mi lesz ha már nem lehet többet kapni, mert egy idő után az összes lefagy. És akkor jöhet végre a galaktikus porfelhő, hogy véget vessen szenvedéseiknek, és elmenekülhessenek előle a Kód virtuális világába, ahol tudnak repülni, erősek és szépek. Meg okosak.

p.s. Ott még Iain Banks is élhetne sokáig, pedig a valóságban csak hónapjai vannak hátra, szóval a nyavalyás rák miatt már nemigen ír több könyvet. Viszlát és kösz a halakat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése