2013. április 4., csütörtök

Working class hero

Ez lennék én, legalább is annak érzem magam, egy Tar Sándorba ojtott John Lenonnak (kivéve, hogy nem zsarol senki, nem jelentek senkiről és eddig még nem lőtt le senki), aki bátran dolgozik tizenkét órákat (meg valamit csinál a tizenhat tonnával is), de ajkáról sose fogy a nóta. Mint a mókus, fenn a fán, ugyebár.

Mert hát e héten is lesz kellemes tíztől tízig műszak, értelme nincs, csak legyek ott, illetve legyen beleírva a jelenléti ívbe a megfelelő  adatsor, aztán ha nincs jobb, majd keresek valami tennivalót, még jó hogy mindig van mit csinálni, így alig jut időm olvasni, csak hallgathatom ahogy az ócska rádióból halkan üvölt az ócska zene, aljas indokból, sérelmemre, mert a többiek nyilván szeretik négyszázhuszonharmadszor is meghallganti a Vanhélen együttes "Ugorggyá!" című szintetizátor-fantáziáját, meg azt a xart az ákostól, aminek a címe sem érdekel.

Ha mennek a gépek, az legalább nem igényel állandó szem-kéz koordinációt, így kicsit olvashatok is, meg egy gép mellett ülve, füldugóval már a szörnyrádiót sem hallom, nincs több Jáksólásló meg Bon Józsi, meg nem mondja be senki hogy hányas úton trafiznak (sic!) épp. Maradnak a betűk.

Mert (hogy könyvekről is szó legyen), most épp Pelevint olvasok, ő is Viktor, mint a Pocakos Tábornok, csak nála szórakoztató, ha hülyeségeket beszél, ő ugyanis esztétikai megfontolásokból teszi, és nem azért mert egy tahó. Viszont orosz, ami jó pont lehet, de a szatirikus-anarchista prózája okán nyilván nem köt vele stratégiai megállapodást a nemzetefejlesztésigazdaságikormányminiszerelnökhivatal, vagy annak nevében valami szotyizó államtitkár.
Ha lexikonokba lenne "irodalmi fenegyerek" címszó, ami szerencsére nincs, biztos Pelevin bőrdzsekis-napszemüveges fotója szerepelne ott, amint egy nagy motoron (háta megett egy guminővel) üldöz egy kövér, párttitkárból lett oligarchát valahol egy Fekete-tengeri üdülőhelyen.

Kellene ilyen fazonokból itthonra is néhány, még jó, hogy tempósan fordítják magyarra a könyveit, meg hogy a pasi grafomán, szóval van mit olvasni tőle bőven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése