2023. augusztus 8., kedd

Ha nem jó ki a partra

Pénztáros Lőrinc barát és bé neje vonzódnak a yachtokhoz, hát istenem, én meg bélyeget gyűjtök. Ők milliárdokat. Most szintet léptek luxusyacht fronton, amennyiben egy 25-30 milliárdba fájó csónakon mentek egész Nápolyig. Hogy mi a francot lehet csinálni egy ilyen bárkán, azon kívül a jacuzziból nézik a házimozit a fedélzeten, nem tudom, de ezt az otthoni szerény kastélyukban is megtehetik. A hajózásnak így már semmi romantikája, mint ahogy a nagy utasszállítóknak sem, amik plázával egybeépített szállodák, csak épp a vízen. Én - ha telne rá és nem lennék alapbeállításon tengeribeteg - inkább vitorláznék, de úgy hogy ne nekem kelljen vezetni, hanem profi tengerészeknek.

Azt se értem, minek mennek ezek délnek? A vonatkozó Kispál és a Borz szám szerint, "akik élnek azok délnek mennek, akik haldokolnak északnak", de szerintem itt még nem volt rendesen végiggondolva ez a klímaváltozás-buli. Ha itt rohadék kánikula van (itt mindig eszembe jut, ahogy a kánikula az tükörfordításban kutyaszar lenne), akkor mi értelme oda manni, ahol még inkább? Illetve mehettek volna egyenesen Rodoszra is, ott negyvenöt fok is található, valamint erdőtüzek. Az ilyesmi amúgy se rossz előkészület a pokol tüzére, ahol egyesek szerint Lőrincék majd hosszabban nyaralnak.

A hajó ráadásul  fene tudja kié,  de nagyon valószínű, hogy egy orosz milliárdos áll mögötte. Ami megint felvet kérdéseket, hogy akkor most vannak-e szankciók, vagy egy ruszki mágnás hátterű yacht abban az uniós kikötőben horgonyoz le, ahol csak akar, pontosabban ahová egyáltalán befér. Vagy ez csak akkor működik, ha az illető nyíltan ellenzi Putyin háborúját? De ez is valószínűtlen, mert ez esetben gyorsan kiesne egy tizenvalahányadik emeleti ablakon, ha már az orosz gazdagok vannak annyira hülyék, hogy nem a földszinten laknak/ szállnak meg. Így viszont igaz rájuk a fentebb idézett dalszöveg, hisz minél inkább fölfelé mennek (avagy északnak), annál inkább haldokolnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése