2023. augusztus 1., kedd

Mediterrán nagybritánok

2050-re London lehet Barcelona, mármint éghajlatilag, svájci kutatók szerint, akik legalább nem brit tudósok. De a globális éghajlatváltozás okán óceáni helyett mediterrán lehetne az éghajlata, míg Stockholm lenne valami olyasmi, mint a mai Budapest.

Nekem ez tetszene, bár vannak kétségeim, hogy életbe leszek-e még az ötvenes években. (Statisztikailag nincs túl sok esélyem rá.) Mindkét várost megtapasztaltam amúgy, Londonban sokszor voltam, Barcelonában egyszer pár napig, egy januárban, mikor a fákon érett a narancs, és nem kellett kabát. (Na jó, Pesten kellett, és nem lehetett leadni valami reptéri ruhatárba, úgyhogy cipeltem magammal.) Londonban viszont eddig is annyira enyhe volt az éghajlat, hogy a kertekben meg a köztereken simán megéltek a pálmafák, hát jó, nem nőttek az égig, de ki se fagytak telente.

Úgyhogy ha összetoljuk az egyik várost a másik éghajlatával, kijöhet valami egész jó, lehetne a nagybritán déli végeken még enyhébb a tél, a nyár az jellemzően már úgyis rohadt meleg. Mit mondhatnék, nekem kezd tetszeni ez a klímaváltozás, pedig pár éve még Greta Thunbergnek drukkoltam, Meg egyáltalán, ki mondta, hogy az emberiség jelen állapotában nélkülözhetetlen lenne a bolygó ökoszisztémájához.

londonist.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése