2014. április 16., szerda

A mogyorók bejövetele

A nap eddigi híre, hogy egy 17 éves ír srác szívinfarktust kapott és kómába esett, miután az iskolában egy haverja viccből megmogyorózta jól.
Hát itt tényleg félrenyeltem a joghurtot, nem is a drasztikus következmények miatt, inkább azért, mert a másik tökeinek morzsolgatása legalább is szokatlan lett volna akkoriban, mikor én jártam középiskolába. Pedig az egy fiúiskola volt, lányok nélkül, mégsem működött semmiféle börtön-effektus, viccből sem markolásztuk egymást. Egyfelől nyilván az azonnali és végleges lebuzizás miatt (ilyen súlyos bélyeget egyetlen marha sem akart magára égetni évekre), másfelől meg eszünkbe sem jutott. Persze nem is voltunk írek, a whiskey, a nagy éhínség, a polgárháború és Michael Flatley földjén lehet, hogy máshogy működtünk volna.

Ugyanakkor feltűnő, hogy a mogyórózás-kómába esés kombó az emberi (és pláne a magyar) társadalom általános működési modellje:
- Kulturálisan például az ún. "kereskedelmi média" jól megmogyorózott mindenkit, mert hát milyen az a rádiós vagy tévés tartalom, amely hézagmentesen fogyasztható vasalás, mosogatás, szaakdolgozat-írás vagy gyermeknevelés közben, és a kontentből tényleg elcsíphetünk minden morzsát, ezek eleve a háttérfogyasztásra vannak kitalálva.
- Politikailag meg elmondható, hogy a fidesz és az ő főminisztere is jól megmogyorózta az országot, az ország meg előbb hülyén nézett maga elé, aztán kómába esett, és most kómában tapsol, meg szavaz. Ráadásul a kormány, meg a kormány kis barátai jól megmogyorózták a gazdaságot is, most meg nézzük bambán az euróárfolyamot.
- Az oktatásban meg a diákok nem egymást mogyorózzák, hanem a tanárok őket, a tanárokat viszont egy ostoba államtitkár mogyorózza, de  mivel ő van a tápláléklánc csúcsán, ő már élvezi is.
- A beosztottat a főnökei mogyorózzák,  az adóst a bank, a munkanélkülit a helyi kiskirály, a nyugdíjast az árak, a beteget az egészségügy, a gyengébb kutyát az erősebb.

És a vége az, hogy mindenkinek van oka kómába esni, többszörösen is. Mert ennek ez  lényege, nem kicsinálni kell a gyengébbet, csak megbénítani, cselekvésképtelenné tenni. Ha pedig ez megvolt, nyugodtan bele lehet petézni, élő keltetőnek használni, ahonnan aztán szárnyra kelhetnek az erősek ivadékai, hogy magasan szálljanak. Magasan felettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése