2014. április 26., szombat

Rekordok

Olvasom a mai újságban, hogy Nyíregyházán felállították (vagy megdöntötték?) az egy időben, egy helyen legtöbben zumbázók világcsúcsát. Na most, nem tudom pontosan mi az a zumba, megnézhetném a guglin, de nem érdekel, annyi nekem elég, hogy valami aerobikos marhaság (Csókolom, Ae Robika vagyok, harmadik osztályos tanuló!), de az igazán lényeges itt a világcsúcs. Mert nem hinném, hogy a világ tele lenne csoportosan, közterületen zumbázó hordákkal, akik véres küzdelemben igyekeznek elhódítani egymástól az újabb és újabb rekordokat. Hogy bebizonyítsák, senki nem zumbázik úgy, ahogy ők zumbáznak, de legalább is nem ennyien. Vagyis egy ilyen rekord maga az értelmetlenség, akkor lenne értelme, ha tényleg elterjedt mozgalom lenne a tömeges zumbázás, és a zumbászati szaklapok tárgyalnák az aktuális esélyeket, lenne belőle Európa-bajnokság meg Világkupa, életkori kategóriák vagy súlycsoportok, meg egyéni és csapatverseny. Meg Zumba Hall of Fame, (esetleg Holló Fém), zumbás energiaital, az Adidas meg piacra dobná a zumbára optimalizált, tutti-frutti ízű edzőcipőt.

Amivel azt akarom mondani, hogy mi abban a világcsúcs, amiiben verseny sincs? Mert az például tényleg világcsúcs-gyanús, amit a Dogmában mond a tizenharmadik apostol Jay-nek ("Te maszturbálsz a legtöbbet a világon! - Jó, de ezt mindenki tudja!"), bár kétségtelenül nehezen ellenőrizhető. De az már mitől lenne rekord, hogy én gondolok a legtöbbet a spagettire a világon, vagy a legnagyobb szobrot építettem fülzsírból?

Vagyis az összes "a világ legnagyobb ananászos-fokhagymás gázon sütött lángosa"-típusú rekord menjen a fenébe, pláne mert eredeti funkciójukat sem teljesítik. Az 1950-es években ugyanis Sir Hugh Beaver, a Guinness sörfőzde tulajdonosa (fedőneve: Hód) azért találta ki a híres rekordok könyvét, mert egyfelől jó ötletnek tűnt, másfelől kitűnő kocsmai olvasnivalónak, márpedig aki leragad a kocsmában a legtöbb tojást megevő ember, vagy a leghosszabb indokolatlan alpesi alagút szócikkeit olvasva, az nyilván fogyaszt még valamit, a mentális sokk mellé. De ehhez az illető rekord legyen mondjuk összemérhető másokkal, vagy legalább érdekes, ám nyilván nem tartozik egyik kategóriába sem, ha egyszerre a legtöbben bámulják hülyén a Függetlenségi Nyilatkozat pornóverzióját. Vagy zumbáznak Nyíregyházán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése