2013. augusztus 13., kedd

Digitális éden

Aztat harsogják egy ideje a médiákok, órisáplakitilag is nem melleseleg, hogy digitális átállás, és akinek nem nem telik a szettopboksz nevű kegytárgyra, az kaphat ingyen is az állam bácsitól (jut eszembe: az állam mifelénk elev csak bácsi lehet, sosem mutter mondjuk, bár a jó az lenne, ha egyik sem), szóval akinek szociális alapon jár, annak talán jut is.

Én meg azt nem értem, hogy a búbánatosban járna egy kütyü szociális alapon, nem pészméker ez vagy művese, nem tűnik az élet alapvető kellékének, és az emberi méltósághoz is kevés köze látszik lenni.
Lehet persze érvelni azzal, nyilván meg is teszik páran, hogy modern korunkban (atom, inkluzíve űrkorszak) ez is úgy kell, mint a levegő, valamint tudásalapú posztindusztriális társadalom meg információs szupersztráda, de ezekhez pont nincs köze. Mert aki eddig szobaantennával nézte a pártszolgaláti tévéket meg a két kereskedelmi mocskot, az épphogy kimarad mindabból amit webkettő, közösségi média, no meg a valós tájékozódás esélye. Választjat ugyanis kétféle tévés tematika közül:

- Fideszes államtitkári sajtótájékoztató/ régi magyar filmek/ focimeccs/ miseközveteítés,
- vagy Szexfaktor/Éjjel-nappal dagonya/háromfejű borjú/ Anyátok közt.

Hát, egyik sem a tudásalapú, információs társadalom talapzata, hogy kissé demagóg legyek, a derék szociálisan rászoruló választhat a politikai agymosás és a szimpla ízléstelenség között.  Mondjuk ha nekünk is lenne BBC-nk, más lenne a helyzet, annak vételét biztosítani a legszegényebbeknek ilyen szettopbokszokkal még akár vállalható is lehet a köz részéről. De ezt a hazai szemetet az én adómból nem támogassák, akinek meg a tévé a szórakozása, mégis ruházzon be havi egy rugót, hogy valami értelmeset nézhessen. Vagy egyszerűen szántsák be a magyar közmédiát és adjanak BBC-t mindenkinek, szinkronizálva meg feliratozva, ránk férne (és lenne mit, mondjuk egy hír-, egy szórakoztató, meg egy természetfilm/dokumentum csatornát, van mindegyik.)

És persze az egész legviccesebb része: aaki igényelni akar, letöltheti az űrlapot adott helyről. Nyilvánvaló, nem? Akinek a tévéje is szobaantennás, nyilván a neten intézi a dolgait. Szélessávon, wifivel, a tévéje meg azért olyan mert már nem érdekli, nem onnan tájékozódik, mondjuk akkor miért is rászorult, már hogy szociálisan?
Nyugdíjas özvegyeknek meg bonyultabb egy netes/telefonos ügyintézést megszervezni, mint besétálni a tanácsra: pedig pont erre a besétálós/sorbanállós tempóra alapul az egész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése