2022. december 3., szombat

Tudatos

Mostanában annyira környezettudatos vagyok! Folyamatosan tudok a környezetemről, érdekes módon még akkor is, mikor a környezet épp tudomást sem vesz rólam. Néha persze elbambulok, de olyankor befelé figyelek nyilván, szóval öntudatos vagyok, és állítólag az is fontos, öntudatlanul viszonylag nehéz bevásárolni, jó buszra szállni vagy pizzát sütni, szóval nem lehet mindig mindenki teljesen környezettudatos.

De attól még figyelek a környezetre, nem védem, nem azt mondom, de figyelek rá. Például szelektíven gyűjtöm a műanyag zacskókat (nem dobom ki azokat, gyűjtöm!), aztán más zacskókat tartok bennük, mert ugye üres zacskókat felhalmozni a szekrényben az hülyeség, plusz akkora az ökológiai lábnyoma, hogy elpirul tőle a széndioxid-kibocsátás. Néha - véletlenül - lenyelem a fogkrémet, ami a környezetnek jó, mert a nem a lefolyóba kerül a sok vegyszer, amit előtte már amúgy is a mindenféle baktériumokkal szennyezett szánkba vettünk, és bár nem vagyok érintett a szekszoldalakon tárgyalt "lenyelni, vagy nem lenyelni?" kérdésben, de tapasztalataim szerint, egy kis fogkrémtől nem lesz sok bajunk. (Én gyerekkoromban direkt ettem az egyik márkát, fene tudja már hogy hívták, de rózsaszín volt, és jobb híján tutti-frutti ízű.)

Sőt spórolok a papírral is, nincs nyomtatóm, kifogyott az utolsó tollam, és egy teljes hónapig használok egy buszbérletet. Elvégre nem vagyok sznob, hogy kétnaponta újat vegyek. Vécére leginkább a melóhelyen megyek, így csökken a lakásom szennyvíz-kibocsátása, a cégnek meg már úgyis mindegy, a mosogatószerem újratöltős, bár nem sokat mosogatok, hisz a helyett hogy mindenféle vegyszereket eregessek a csatornába, megvehetek mindent kis műanyag dobozokba, amiket aztán elmosok, és a többi dobozt tartom bennük, meg néha zacskókat. Mert ennyire figyelek rá, hogy a gyerekeimnek is maradjon valami a Földből. Izé... a gyerekeiteknek. De ha eddig nem volt gyerek, most már inkább ne is legyen, mert bolygó még biztos lesz alatta, mire hetven lesz, valamennyire talán élhető is, de nyugdíja az például már nem lesz, esetleg egy hűtősdoboza egy híd alatt. Ami viszont rém környezetszennyező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése