2019. október 29., kedd

Ki állít?

Az úgy volt bazmeg, hogy elementünk, megnézni ilyen festményeket. Mer' az kultúra bazmeg, azt nézve kell fogyasztani, Rubens meg másik hollandok, kövér pucér nők, oké kicsit randák, de nem lehet mindenki orosz pornósztár Pesten.

De ezek a flamand vagy milyen festők, ezek néha direkt pucér szőlőket meg almákat festettek, mintha most akkor felállna nekem egy csendélettől. Pedig nem, csak szólok.
A lényeg az, hogy nekem egy festmény az szóljon valamiről, az hogy egy afféle Dzsekszon Pollok vagy valaki miket fröcsögtet, az nekem simán tetszik, csak nem szól semmiről. A hülyéje.

A festészet, az kérem olyan, hogy apa meg anya fogja egymás kezét a karácsonyfa előtt, a háttérben gyümölcstál. De lehet pucér csaj is a falon a képen, csak jó legyen a segge. És igen, mondhatják hogy ez szekszizmus, de az. A festészet, az kérem negyed rész alkoholizmus, negyed rész önimádat, a többi már a jó seggeken meg a csendéleteken múlik, de ha absztrakt, akkor csak is a kandinszkiji értelemben tegye. Vagyis menjen  a kanapé mintájához.

Nekem a kedvenc festőm amúgy a izé, az a faszi akinek ott lógnak a képei a hol. Abban az izé múzeumban, ahol nincs belépő, voltam is már párszor néhány alkalommal. Mert van nekem ízlésem, kifinomultságom, meg az ingyen múzeumban ingyen lehet pisilni, hát istenem, vannak közbe' képek is, engem nem zavarnak, tényleg... De legalább van kedvencem baszod, van rajta ilyen naplemente meg hajó. Tökre tetszik, komolyan.

De a legnagyobb kibaszás az emberrel, idegi alapon, hogy ezek a festőfélék csak festegettek, festegettek egész nap, a melós meg megszakadt a gyárban a gép mellett. Most egy ilyen festegetésből lett egy főfékhenger-tengely? Kérdem én.
Nem, nem lett, tudod ez olyan, hogy van aki csinál is valamit, aztán vannak ezek a művészek vagy kik, aki írogatnak, festegetnek, meg szerintük már az is művészet, ha egy Robertdeníró hülye a tükör előtt.

A világnak egyszerű és érthető művészet kell, mint a behajtani tilos tábla, vagy a kolbászoszsömle. Azokat értjük, érted, az a nekünk való, most tényleg mi egy Kandinszkij egy véreshurkához képest? Mustárral.

Ez a Kandinszkij ez bazmeg ennyit tud, most komolyan, ér ez fél kiló krumplit?

Kandinszkij
fidelio.hu

ps. Persze szarkasztikus vagyok, business as usual, de tegnap beszélgettem a párommal arról, hogy most nyílik a Szépművészetiben egy Rubens és a németalföldi barokk tematikájú kiállítás, én meg huszonöt éve szerelmes vagyok ebbe a festészetbe. És erről jutott eszembe, hogy már több európai városban sikerült lemaradnom Kandinszkij-tárlatokról, de egyszer az életben, még megnézném a dolgait, saját szememmel.
Mert a válasz arra a kérdésre, hogy mit tudott az a Kandinszkij, az hogy mindent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése