2023. január 7., szombat

Cápasó

És akkor szembe jön az élet, miszerint egy reklám az Ertéel Márnemklub műsoráról, hogy Cápák között - Üzelti Show. Ja télleg, az üzlet az egy cápasó, de a fene gondolta volna, hogy pont egy valóvilágos, Nagy Testvért játszó médiamulti áll elő egy ilyen kapitalizmus-kritikával. Mert tudjuk, hogy a rendszer lényege "az erősebb kutya baszik" paradigma, erről szól minden egész és féldiktatúra (like ours), meg az eredetileg Adam Smith-féle láthatatlan kéz (aka piac), de ritkán szokták ennyire nyíltan bevállalni.

Hogy az üzlet az cápás műsor, és még örülj annak, ha csak megbasznak, de nem esznek meg közben (vagy utána, mint sáskáéknál). Arról hogy egyformán emberek vagyunk, örök lelkek, felebaráti szeretet, szolidaritás, empátia, nos, erről szó se essék. Haszon, produktivitás mindenek felett, emberek helyett már rég humánerőforrások vagyunk egy poszthumán gépezet karmai között, ahol a sorsunkról döntők is csak eldobható alkatrészek, de legalább mind egyformán vagyunk egyéniségek.

Vettem a merészséget, és belenéztem ebbe a "műsorba". Hát, a hányinger enyhe kifejezés arra, ahogy elő van vezetve. Középbuta, középgazdag, középsikeres üzletemberasszonyok próbálnak okosnak látszani, náluk szánalmasabb alakok kapcsán, nagyjából sikertelenül.
Sörhasú, rosszul öltözött, fogalmazni nem tudó "befektetők" bírálják el, ahogy mondjuk  a középkorú háziasszony előáll a forradalmi pizzásdobozzal. Előbbik a cápák, utóbbi nemtomki. De ahogy nerisztánban nincs kapitalizmus a szó klasszikus (mondjuk marxi) értelmében, merhogy neofeudalizmus vagyon (főispánok a vármegyék élén, you know), úgy ezek a ki tudja honnan begyűjtött bizniszmenek legalább remekül reprezentálják azt a kupac trágyát, amit mifelénk gazdaságnak hívnak. Mondjuk olyanok is, fejre, kommunikációra, kisugárzásra egyaránt.

És ahogy megnéztem párszor negyedórát ebből a mentális-kulturális hulladékból, rájöttem az általuk reprezentálni óhajtott rendszer lényegére: troll-kapitalizmus.
Azaz nem egyszerűen ki akarnak zsákmányolni, de még ki is oktatnának közben, hogy mi a fontos, mi az értékes, mi legyen neked is az. Okosnak hiszik magukat a szocipata törtetők, és kioktatják azokat, akik - amúgy indokolatlanul - ezekre a gonosz manókra akarnak hasonlítani. Oké, persze nem igazán, csak szeretnék, ha bankszámlájuk hasonítana azokéra, de minek? Önmegvalósítás, mi?
A bankszámlám nem én vagyok, bassza meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése