2023. január 6., péntek

Falig ér a falikép

A régenmindenjobbvolt idején az úgy volt, hogy festményeket főleg múzeumokból loptak, jellemzően a keretből kivágva, és rosszabb esetben ezek után a keretet vitték el. Mert a képtolvajok nem voltak feltétlenül képzett művészettörténészek is egyben, és ház nekik az a szép, cirádás arany keret jobban tetszett, mint a kövér pucér nő a fűben, meg egyébként is ki a fasz az a Rubens? (Mellékszál, de ezzel analóg, hogy találtam én már egy teszkós szatyornyi bélyeget lomtalanításkor, mert az újrahasznosító kollégának megtetszett a kirakott albumok aranyozott (mű)bőrkötése, de a sok hülye bélyeget azt már nem akarta cipelni, hisz az több deka, de nem adnak érte semmit a MÉH-telepen.)

Viszont freskók valahogy sose loptak, a Leonárdó utolsó vacsorája is megvan még annak a római kolostornak a falán. Mondjuk nem tudom, a képen melyik Leonárdó, talán a középső szakállas fazon. Igaz, nem elég ősz, de ez biztos egy fiatalkori önarckép, persze akkor meg azt nem értem, hogy miért ez az utolsó vacsorája, mikor nyilván tök sokáig élt még, de hát a művészi szabadság az olyan, hogy maga esik bele. Minden esetre a falra hányt festmény az jellegénél fogva nehezen lopható, szóval a freskók alapvetően biztonságban vannak.

Ehhez képest nem értem, hogy a méltán híres és ismeretlen Banksy faliképeit, avagy graffitijét hogy viharba lehet ellopni? Pedig párszor előfordult mostanában, legutóbb épp Ukrajnában egy szétlőtt ház falára kent/fújt alkotását, amiért akár tizenkét évet is kaphat az elkövető. Mármint nem Banksy, őt legfeljebb illegális graffiti, azaz rongálás miatt lehete csesztetni, de ugye máig is csak sejtések vannak, hogy ki a fene ő, meg hát lássuk be, egy szétágyúzott házon már nincs sok rongálni való. (Az igazi street art ez esetben az orosz tüzérség számlájára írható.) 
Azaz az kaphat tucat év kótert, aki elvitte. De hogyan? Freskókat nem lehet leszedni, legfeljebb vakolattal együtt, de egyben?

A megfejtés szerintem az, hogy ez nem freskó, hanem szekkó, azaz nem a még nedves vakolatra festették, hanem szárazra. Úgy biztos kevésbé lopásálló. Miszerint Banksynek, meg rajongóinak az a pechje, hogy a művészkedés előtt nem zuhogott pár napig, mert akkor freskó lenne, és - akár egy Leonárdó vagy Mikel Andzseló - még ott lenne évszázadokig. Vagy a következő bombatalálatig legalább.

444.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése