2015. augusztus 26., szerda

Jöjjenek a mentők, angolul embjulensz - avagy: Kolinförsz, Kolinförsz damdamdamm dö nájt

Nos, már harmadik napja hallgatok egy podcastot, aminek a részeit Petra töltötte le, nyilván mert nagyjából a brit populáris kultúráról szól, legalább is tematikája szerint. Amúgy sajnos nem arról szól, hanem két nőszemély, egy idősebb meg egy fiatalabb dumál egymással, hamisítatlan hülyeliba stílben. (Ezért nem is írod ide a címet.)

Közös bennük, hogy mindkettő anglomán, sorozatfüggő, filmadatbázis-buzi, és az érdeklődésük tökéletesen felületes, irodalmilag meg Ninc Hornby náluk a csúcs, naná hogy Helen Fielding mellett. Amúgy a kisebbik az idegesítőbb, valami  végzett nőszemély (lehet hogy píédzsdízik is, ez nem teljesen tiszta előttem), pösze de legalább iszonyúan affektálva beszél angolul (jorkshör jhunó), és végtelenül modoros, ami a minimálszókincs mellett mondjuk elég vicces. A másik legalább emberszerűbb, de tematikusan ugyanaz.

Vagyis ők lennének a tökéletes bölcsész plázacicák. Jól tudnak angolul, erre nagyon büszkék is,  valamiféle sznobériával viszonyulnak a világhoz, bár nem világos mire sznobok. Mert az odáig oké, hogy „én ezt nem is láttam magyarul, ezt meg csak angolul olvastam, a fordítás biztos , mondjuk nem olvastam“, ez tiszta sznobéria (nem a műről beszélek hanem arról, én milyen magas szinten fogyasztom, lenézve azt aki inkább megvárja a magyar fordítás, mert pl. angol helyett franciából jó vagy csak mert jobban szeret az anyanyelvén olvasni), csak ők nem Walter Scottot olvasnak eredetiben, hanem a Harry Pottert meg a szingli csajos ponyvákat. Azokat meg minek.

A rövidebbik csaj az a tipikus angol szakos, aki megtanulta a nyelvet jól, de ez még csak technikai tudás, ami mögé műveltséget kellene pakolni, de az nála a Mamma Mia meg a Bridget Jones, pedig ponyva helyett olvashatna mondjuk Lawrence Norfolkot is, ám eddig nem derült ki, hogy ilyet tenne.

Ráadásul a popkultúráról tényleg csak fecsegnek, pedig ha már bölcsészek lehetne valami értelmes gondolatuk is. A Colin Firth-nek szentelt epizód például nagyjából abból áll, hogy végigveszik a filmjeit, és sorra megállapítják, hogy kolinförsz itt jól néz ki, itt eszméletlenül jól néz ki, kolinförszek ez jól áll, valamint szépen öregszik. Na ez már fáj...

Persze a nőszemélyek még mindig szórakoztatóbbak munka közben, mint mondjuk az állami pártszolgálati rádió, ahol naponta, afféle győzelmi jelentésként olvassák be, hogy már megint rekordot döntött az illegális bevándorlók száma, egyre agresszívabbak és betegségeket terjesztenek. (Pedig nem is bevándorlók, bevándorló ugyanis az, aki azért jön, hogy itt maradjon, de ők nem akarnak itt maradni. Mondjuk ezt teljesen megértem.) Szóval ehhez a náci propagandához képest a két csaj még mindig a jobb opció, rajtuk legalább röhögök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése