2015. augusztus 4., kedd

Lók

Nem tudom mikor lesz a Nemzeti Vágta nevű izé... sóelem, de nyilván nemsoká, mert teljesen akaratlanul is egyre többször futok bele a róla szóló hírbe. A múltkor egy rádióműsorban valami kormányzat helyettes kommunikátor arról értekezett, hogy azért kell megtolni 150 millával a cuccot, mert aakkorra turizmust generál mint ide Monte-Carlo, és hát ugye a magyaros hagyományok. Na ja. Olcsó operetthuszárnak öltöztetett zsokék tényleg hagyományosan nyargalásznak a Hősök terén körbe-körbe, több éve már. Bár nekem gyanús, hogy azért vannak ennél régebbi hagyományaink is. Ilyen például a kocsmai verekedés, mégsem rendezünk belőle világkupát a Kossuth téren, miközben igény az volna rá. (Egyéni és csapatverseny, női, férfi és vegyesváltó, szertorna széklábbal és dákóval, a szünetben a tántorgó cheerleaderek Ordenáré Lajos Tűzoltózenekara.)

Értem, hogy a hagyományok nem öröktől fogva léteznek, valamikor azokat is lekezdték, de szerintem az igazi hagyomány nem azért jött létre, hogy hagyomány legyen. Az emberek csináltak valamit, aztán úgy maradt, és jóval később észrevették, hogy mondjuk nincs már igazi karácsony giccsesen kidekorált haldokló örökzöldek nélkül. Ez a hagyomány, és ebben a kontextusban a „hagyományteremtő szándékkal“ szófordulat nagy marhaság, a hagyomány lesz, és nem csinálják, nem direkt annak tervezik.

A turisták meg nyilván kajálják, csak jól kell pozicionálni az eseményt, német nyugdíjasok és brit legénybúcsú-harcosok kellő mennyiségű varázsgomba után biztos élveznék, csak arra kellene ügyelni, hogy a Mátészalkának szurkoló német ultrák össze ne verekedjenek Gyopároshajcihő brit rajongóival.

De ahhoz, hogy az esemény igazán népszerű legyen, kell még néhány dolog. A lovakat szponzorálhatnák forma-1-es csapatok, a nagy pénzért a lovak (szerintem egyébként a ló többeszszáma lók) elviselhetnének egy kis kályhaezüstöt vagy redbulltetkót, és lejátszható lenne a Mercedes-Renault meccs, környezetbarát módon. (Vagy legalább körnezetbarátabb módon. Mert az megvan, hogy a világ metánkibocsátásának nagy részét szarvasmarhák fingják össze, de azt nem tudom, a lók mennyire vannak benne.) A győztesekkel lehetne szelfizni, a veszteseket virslibe darálnák. Lenne lócitromlé a lómegállóban, „I Lóve Lóvé“ póló (esetleg „I Lóve Póló“ feliratú lóvé) meg ló alakú semjénzsolt-barbi. Meg nyilván szaladgálnának lovak körbe, teljesen értelmetlenül, hisz sok kör után is csak ugyanott tartanak, ahonnan elindultak volt. Majd. Francba az igeidőkkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése