2015. augusztus 2., vasárnap

Tré-ler

A világ egy nagy globális falu, egy médiafalu, ahol a média maga az üzenet, hogy ezzel a vulgármekluheni eszmefuttatással egyúttal bebiztosítsam a kettest, és hát az üzenetfaluban üzenetek vannak, főleg médiailag, esetleg médiumokailag.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy átlagos hírportál megnyitásakor, avagy kapcsán, szembe jön sok hír filmekről, valamint filmelőzetesek, hírek filmelőzetesekről, hírelőzetesek filmen, meg egy adag filmszínész, akik arról beszélnek miért jó filmszínésznek lenni, és egyúttal reklámozzák a filmhírek előzeteseit is.

A valóság ehhez képest rendre hátrébb szorul, megölte, elgázolta, kirabolta felrobbant, a kettő között pedig politikai hírek vannak politikusokkal, néha csak előzeteseikkel. Ám amikor nyár van, és a politikusok nyaralnak (ezt egyébként uborkaszezonnak hívják, Uborcha szigete után), a filmbemutatók pedig a Minyonok, Agymanók és A hangya bermuda-háromszögében rekedtek (javasolt újabb nyári címek: Pronyó nyulak, Agyő gyagya és Nyekk a nyavalyás), így maradnak az előzetesek.

Az persze már a moziban is úgy van, hogy húsz-harminc percnyi előzetes megy a film helyett (hisz addig is nézhetnénk már azt, amiért fizettünk), a legjobb az a felállás, mikor a Selyempónik Szivárványországban előtt valami mutáns tejesember rombolja le Manhattant, vagy a kannibál nőgyógyász szűzpecsenyét süt a találjuk ki miből. Ráadásul a mai filmek definitíve képregény adaptációk, úgyhogy az előzetesekkel sokat lehet spórolni, gyakorlatilag megmutatják mindazt, amit a jeles alkotásban látni érdemes, a műegész élvezetéhez teljesen felesleges újabb jegyet venni. A netes előzetesekkel pedig teljesen felesleges mozijegyet venni egyáltalán, a TeCső megmutatja mindazt, amit nagy megkönnyebbülésünkre nem is akarunk végignézni.

(És igen, tudom, hogy vannak jó mozifilmek a jelen kínálatában is, de én kisvárosi vagyok, a helyi moziban a képregény-adaptáció a film, meg esetenként valami ölős-baszós keményzsarus, de én egyik típusnak sem vagyok célcsoportja. Így aztán nem is értem, miért a Pókember 6. előzetese a vezető hír...Ja, a címért bocs, meleg van, na.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése