2021. december 26., vasárnap

Metafilm

Na, megtekintettem a Mátrix 4 nézését (meg a járását), és eredetileg azt akartam megírni, hogy szar, de igazából nem az. (Nem mellesleg, ezért érdemes megnézni egy filmet, mielőtt az ember ír róla.)
Ez a Feltámadások alcímű darab, egész jó kis kontextust ad az eredeti filmnek, a komplett trilógiának mondjuk már nemigen, mert a másik két rész alapvetően zagyvaság, amiket eleve nem lehet kimagyarázni. De az első műegészt azért tényleg rendesen újrakeretezi.

Itt is van Mr. Anderson, alias Neo, aki egy játéktervező, és a Mátrix című virtuális valóság-szimulátor megalkotója, aki a játékbeli Neót nagyjából magáról mintázta, Trinityt meg egy Tiffany nevű vagány családanyáról, akit mindig látott a kávézóban, bár megszólítani nem merte..
Aztán rá kell jönnie, hogy amit megalkotott, az maga az életük, vagy mi - azért ez is zavaros egy kicsit, de valami olyasmi a lényeg, hogy a mátrixban vannak, amiben megírták a mátrix eredetijét. Itt már bizonytalankodom, ehhez még én sem vagyok elég bölcsész.

Aztán az egészből lesz egy nettó akciófilm, ott már keveset kell agyalni rajta, de nagyjából az első egyharmad az nagyon meta, folyton az első részre, és ezzel lényegében önmagára reflektál. A Mátrix, avagy a játék egy trilógia volt, aminek most épp meg akarják csinálni a negyedik részét, mert a Warner Brothers megrendelte, és ha ők nem, majd megcsinálja más. És annyi apróbb de folyamatos visszautalás van az első filmre, hogy ez mégsem reboot, hanem mag a meta-Mátrix, ezért mondom, hogy igazából újrakeretezi az eredetit. És pont ehhez kell, hogy az első rész egyes jelenetit gyakorlatilag újraforgassák, miközben folyamatosan feltűnnek az eredetiek részletei is.

A látvány amúgy hibátlan, a színészek jók, az önirónia perfekt, sőt Lana Wachowski időközben megtanult életszerű párbeszédeket írni. Kár, hogy lekésőbb a közepétől valami  beteljesületlen szerelem kontextusába,  illesztett, szög egyszerű akciófilm lesz belőle. Persze az is igaz, hogy nem kell folyton kvantummechanikával pároztatott egzisztencialista buddhista monológokkal fárasztani a nézőt, fárad az a nélkül is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése