2021. december 26., vasárnap

Távolodó világok

A karácsony akkor is uborkaszezon a hírpiacon, ha nem most érik az uborka. Amúgy lassan minden uborkaszezon, nyáron az emberek (jobb esetben) nyaralnak, tetszőleges ünnepek alatt nem történik semmi nem közhelyes a világban, ezek között meg nagyjából a járványhírek vannak. Az a szörnyű helyzet, hogy néha már az a felüdülés, ha egy politikus nyilatkozik valami orbitális baromságot, mert legalább addig sem celeb-esküvőkről meg delta-variánsokról van szó.

Híroldalakat fogyasztani nem kell félnetek, de nem lesz jó, mert van egyfelől az érdekes kinéző (de nagyjából érdektelen) világ a virtualitásban, meg van a valóság, ami az ablakból látszik, és kettő egyre távolabb kerül egymástól.

Az egyikben karácsonyi üdvözletek, cuki cicik, a tökéletes ananászos hányás receptje meg általam jobbára nem ismert "hírességek" érdektelen élete, de mindez (legalább is szándéka szerint) színes-szagos módon tálalva, a másikban viszont szürke az ég, esik és fagy egyszerre, fáj a hátam és hullik a hajam, és mindig egy üres lakásba érek haza, miután végigszenvedtem az aktuális fűtésszámla befizetését a postán. Az egyik világban (ami egyre gyanúsabban a reklámok idealizált valóságát utánozza) a legújabb okostelefonok tesztjeit öntik rám, a másikban meg lassan kipurcan a laptopom, az egyikben a legújabban legmenőbb bútorokat reklámozzák, a másikban meg nagyszüleim randa szekrénysora néz rám valahonnan a hatvanas-hetvenes évekből, az egyikben mindenki szép házban vagy menő lakóparkban lakik, a másikban meg hát a lakótelep.

Oké a média, különösen az online, sosem tükrözte a valóságot, hanem részben alakította, részben meg igyekezett felülemelkedni rajta (reklám, marketing, propaganda, miazmás), de mintha tényleg nőne a kontraszt a mindennapjaink, meg az abba belefolyó médiatartalmak között.
Vagy csak hiba van a Mátrixban.
Jut eszembe, most megnézem a negyedik részt, a Feltámadásokat (tényleg, lehet többször is feltámadni?), aztán majd megírom, hogy miért volt rossz. Izé, lesz, mindjárt, hisz mi vagyunk tegnap holnaputánjának tegnapja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése