2025. december 9., kedd

Green Peace?

Olvastam, hogy a fekete olajbogyó az esetek 99 százalékában kamu, mert igazából zöld csak be van festve. Mert a fekete az érett, de leszedik már éretlenül (intermezzo: „- Édesapám, mi az ott, a fán? - Kék szilva. - De ha kék, akkor miért piros? - Hát mert még zöld!“), viszont a fekete drágább, ami nem csoda, hisz elég babra munka lehet egyenként feketére ecsetelni, meg ugye az anyagköltség...

Ha veszek olajbogyót, mindig zöldet, mert csak arra van pénzem, ha van egyáltalán, meg más színű nincs is az Akciós Sör nevű garázsboltban. (Igazából az is csoda, hogy egyáltalán van olajbogyó.) Olivaolajra sincs pénzem, az idejét se tudom már, mikor sütöttem ki egy jó kis mentolos étcsokit fokhagymás olivában. A magam részéről  a vaníliapudingon kívül mindent használt dízelolajban sütök, mert az annyira olcsó, hogy ingyen lopom a szomszéd skodájából. Minden prímán megsül benne, annyi csak a trükk, hogy először le kell égetni rendesen, hogy kiégjen belőle minden káros anyag, de benne maradjon az ásványi vitamin, és máris ki lehet benne rántani a tojást. Ha fánkot sütök, teszek bele egy kis mézes folyékony szappant is, attól nem szív fel a tészta túl sok olajat, mert a szappan eleve zsíroldó, meg az illata is jobb lesz tőle.

Nem mellesleg, azt tudtam magamtól is, hogy „a zöld és a fekete bogyó nem a növény két változata, mint a szőlőnél, hanem ugyanannak a termésnek az éretlen és érett verziója“, de az csak nemrég derült ki, hogy a zöldborsó is éretlen sárgaborsó.
Gondolom mindennél így megy ez, úgyhogy többet nem veszek zöldalmát, de a brokkolin még gondolkodom, mert oké, hogy akkor az csak éretlen karfiol, de szeretem. És innen nézve már azt is értem, miért szeretem jobban a sárgadinnyét, mint a kívül zöldet, és miért nem veszek zöld paradicsomot, hisz tudja fene, hogy piros lesz-e, vagy nem sárga?

Zöldpártra meg sohasem szavaztam, viszont érdeklődéssel várom a fejleményeket, például hogy mi is lenne a spenót, ha egyszer hagynák beérni? És milyen a zöld kukorica vagy répa? (A zöldhagymát azt tudom, ahhoz nem kellenek a brit tudósok, zöld krumplival meg már találkoztam, az szar...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése