2017. január 19., csütörtök

The Naked Truth

A szentendrei uszodában (már a neve is kínos: Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont) kedden és pénteken csak pucéran szórakozhatnak a wellnesrészleg szigorúan tizennégy év feletti vendégei legalább is délután négy után - írja az mno.hu. 
Én egyfelől nem értem, hogy ez miért hír, az emberi társadalmak nagy részében, történelmük nagy része alatt nagyjából ez volt a normális, ha fürödtek egyáltalán azt nem ruhában tették, sőt kifejezetten értelmetlen lett volna koszos ruhában tisztálkodni, hacsak nem vonták össze a fürdést a mosással egyetlen műveletté. (Mint valami westernvígjátékban - a címe semmiképp nem fog eszembe jutni - ahol a szőrös és fogatlan segédcowboy a kádban ülve, szivarral a szájában, vigyorogva szappanozza a retkes gönceit, amiket persze nem vett le, hisz ha húsz évig elvolt bennük, minek variálni?)
Másfelől viszont nagyjából a viktoriánus kor óta valahogy mégis rászoktunk a fürdőruhákra, amik ugyan egyre kisebbek lettek az elmúllt száz évben, de nem tűntek el. És mivel én is egy ateista, ám  morálisan erősen viktoriánus csládban nőttem fel, eszembe sem jutna meztelenül szaunázni, és nem csak azért, hogy ne tegyem ki látványomnak a többieket, de jobbára nem is óhajtanám a többiek hasonló látványt. (Bár ha Lucy Liu ülne a szaunában, talán lazítanék az álláspontomon.)
Ja, és mi a helyzet a fanszőrzettel, az mehet, de csak ha ápolt?

A szentendrei esetben persze a belénk nevelt prüdérián túl azt találják aggályosnak, akik találják, hogy a pucéran wellnesező felnőttektől pár  méterre, az uszodában úsznak a gyerekek, és mi lesz ha az összekötő folyosón meztelen emberekbe futnak bele fürdőruhás kiskamaszok? Vagy meztelen tizenöt évesekbe, hisz tizennégy felett már benevezhet bárki a kötelezően fürdőruhátlan pancsolásra? A fürdő vezetése is maszatol, hogy hát ennek kicsi az esélye, a két rész külön van, tehát érzik, hogy valami másoknak nem tetsző azért lehet itt.

Vagyis részben valami fordított pedoflia áll az aggodalmak mögött (gyerekek ne lásssanak pucér felnőtteket, bár akkor a háborúkat is húzzuk ki az általános iskolai törikönyvekből, ráérnek tizennégy felett, a középiskolában szembesülni a meztelen igazsággal), ami aztán nem fordítottá válhat, részben meg a félig fellazult viktorianizmus, hogy lehet meztelenkedni, de csak a négy fal meg egymás között, egy folyosón lengő farok már az Armageddon előjele.
De ha ez utóbbi a szempont, akkor pusztán a fürdőruha alapján elkövetett elkülönítés szerintem kevés. Mert mi lenne ha egy csomó pucér fideszes (mert pucér kádéenpés biztos nem lenne) egy adag pucér gyurcsányistával kerülne egy élménymedencébe, és akkor aztán lehetne  találgatni, hogy ki kinek a mijével  csalánt ugyebár, már ha a wellnesben lenne csalán, bár reuma ellen kifejezetten jó.

Sőt mi lenne, ha máshol is lenne elkülönítés, bizonyos időszakokban csak vegánok (esetleg vegetariánusok) látogathatnák az uszodabüfét, hogy olyankor ne kelljen mindenféle rántotthúsos zsemlékkel szembesülniük, meg azzal a sokkal, ahogy azokat mások barbár módon a szájukba tömik.

Amivel csak azt akarom mondani, hogy ha vannak fürdőruhamentes napok, akkor be kell vállani, hogy a fürdőruhás úszokkal fededten elsődleges nemi jellegek jöhetnek szembe a folyosón, de ha ez gond, akkor hagyni kell az egészet a fenébe. Az nem megy, hogy egyfelől kötelezővé tesszük  meztelenséget, másfelől meg mindehogy igyekszünk ellleplezni azt. Ez így már túlzottan hasonlít arra, amit felénk politikának hívnak, vagy csak nyilvánosságnak. Awellnesezők meg amúgy is törölközőben flangálnak, vagy ha nincs kéznél, felveszik a budiajtót.
És én meg ilyen jól megúsztam ezt a szöveget anélkül, hogy leírtam volna a fasz szót. Fenébe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése