2017. április 19., szerda

A szürke szép!

Olvasom, hogy itt Kaposváron az önkormányzat direkt a Kétfarkú Kutyapárt ellen hozna rendeletet, pontosabban a járdafestő akcióikat akarják szankcionálni akkor is, ha az múgy nem lenne szabálysértés vagy bűncselekmény.
Éas tényleg, micsoda dolog az, hogy mindenféle kretén hippik négyféle színnel is kifestik az össze-vissza repedezett járdákat, amivel egyfelől fehívják a figyelmet az össze-vissza repedezettségre, másfelől meg némi színt csempésznek a lepusztult szürkeségbe, hát hova jutna a világ, ha mindenki ilyen felelőtlenül állna a fontos közösségi ügyekhez. A járda nem azért repedezett mert ócska és senkinek nem jut eszébe, hogy időnként karban kellene tartani, az kérem direkt ilyen, esztétikai és  mély filozófiai mondanivalót hordoz.

Először is ugye szürke, ami nap mint nap emlékezteti az embereket a saját jelentéktetelenségükre, arra hogy az élet nem habostorta (valamint hogy a nemzetközi helyzet fokozódik), másrészt meg töredezett, ami plasztikusan közvetíti a posztmodern életérzést, vagyis hogy vége a nagy elbeszéléseknek, minden eltörött, a világ pont olyan fragmentált mint egy szétfagyott járda vagy egy kukásautó által elgázolt macska. A széttöredezett járda a modern életérzés hordozója és kifejezője, vidám színekkel kifesteni aljas támadás kultúránk és életformánk ellen, provokáció a békés szürke polgárok ellen, akik szeretik a parizert, ritkuló bajuszt és autóstáskát hordanak, felcsíkozott újságpapírt használnak a vécén, harminc éve csendben gyűlölik a feleségüket és igenis megnyugvással tölti el őket a repdezett járda, hisz ha az életükön kívül más is szar a világban, akkor mégis csak rend uralkodik az univerzumban.


És akkor jönnek ezek a kétkutyás farokpártiak, megbontják az egyensúlyt, elcsúfítják a szép szürke aszfaltot, ezektől még az is kitelik, hogy batikolt pólót húzzanak meg olyan bítzenét vagy mit halgassanak. Ezeknek hosszú hajuk, nem voltak katonák, járdafestéssel kezdik, aztán majd tüntetnek, kigúnyolják államunk vezetőit és hazaárulókra szavaznak a választásokon, meggtanulnak angolul meg franciául és nyugati felforgató sajtót olvasnak, a végén pedig képesek nem egyházi iskolába iratni a gyerekeiket. Antiszociális, anarchista felforgatók lesznek, az állam ellenségei és mindez csak némi festegetéssel kezdődik. 

Ezért kell még időben megfékezni tombolásukat, lecsapni rájuk a jog teljes szigorával, ahogy nálunk is tervezik. Persze a tervezett szabályozás még nem tökéletes, úgy tűnik a gyerekek még szabadon firkálhatják össze az aszfaltot a színes krétáikkal (mert a vízzel lemosható rongálást még nem büntetnék), pedig az ilyen devianciákat még időben kellene megfékezni.
És akkor a város megmaradhat olyannak amilyennek szeretjük: szürkének és repedezettnek. Nálunk az önkormányzat kiáll a nyárspolgári kisszerűség mellett, az helyi egyetem tapsol a CEU kinyírásához (utólag is szégyellem, hogy évekig tanítottam ott), de legalább a tavasz alkalmából minden érdemi közterületet beborítottak színes virágokkal (ez valami verseny is), ami igazán remek, csak nehogy elkezdjék kifejleszteni a szürke nefelejcset. A miheztartás végett.

2 megjegyzés:

  1. Naggggyon klassz, eredeti es szemet gyonyorkodteto lett. Nekem nagyon tetszik es dijaznam, akinek eszebe jutott es meg penzt es energiat is szant ra es megcsinalta! Megsem remenytelenul szurke minden magyar... :))

    VálaszTörlés
  2. Bár a négyszín-tételt (vagyis hogy egy egy tetszőleges régiókra osztott síkot ki lehet színezni négy színnel úgy, hogy hogy ne legyen két azonos színű szomszédos régió) nem sikerült érvényesíteni, pedig eredetileg ez is a vicces kihívás része, de legalább nem görcsöltek rá.

    A lényeg meg amúgy is a színezés, mondjuk akkor már lehetne benne lila is. Meg narancs, pink és mentol, bár lehet hogy az utóbbi nem is egy szín...

    VálaszTörlés