2017. április 20., csütörtök

Számos

Jeles nap a mai, hisz a führer születésnapját ünneplik a neonácik és a nemzetközi marihuána-napot a a füvészek. A két csoport között lehet némi átfedés, bár leginkább csak egyik irányba, mert láttam én már spanglizó szkinhedet békésen vigyorogni az arab valutázókra a Keletiben, de sieg heil-ező morcos rasztát még soha, pedig sok más pályaudvaron is jártam már életemben. És persze vannak történelmi legendák arról, hogy Hitler maga sem vetette meg a gandzsát, de szerintem ez marhaság, volt ő akkora pszichopata (meg vegetariánus és antialkoholista), hogy semmi szüksége nem volt a tudata kémiai módosítására, az idegrendszere elintézte azt magának.

Az viszont vicces, hogy a szmókerek miatt egy csomó amerikai szállodában nincs 420-as szoba, hogy ne vigyék el táblát az ajtóról vagy  szobakulcsot 4.20-as (avagy április huszadikai, ha valakinek nem esne le) szuvenírnek. A babonásak miatt meg nincs tizenharmadik emelet, tizenhármas szoba, és nyilván az étlapról is azért húzzák le az epres palacsintát, hogy csak tizenkét desszert maradjon.
De ha már ilyen nagy jelentősége van a számoknak, ne legyen 504-es szoba sem, mert május negyedike meg a nemzetközi Star Wars nap (May the Fourth be with you), de 42-es sem, mert az ugye a válasz a nagy kérdésre (az élet, a világmindenség meg minden), sőt kerülendő a 88-as is, mert az meg Heil Hitler kódja, hisz a H a nyolcadik betű az ábácében. Mondjuk a miénkben pont nem, de az ábécé az nálunk amúgy is egy bolt, ahol tíz deka lószafaládét lehet venni Lenke nénitől.

Nem jó továbbá a 44, mert az Lewis Hamilton választott rajtszáma (és biztos sokan drukkolnak másnak), így aztán két hamilton az pont egy heilhitler, ráadásul az Egybesült Kirájság hívószáma is, vagyis a háttérhatalmi Új Babilon egyik központjáé. 
Értelemszerűen kerülendő a 666, hacsak nem vagyunk skandináv black-metal arcok, mert ez esetben akár a homlokunkra is tetováltathatjuk egy fordított kereszttel, és soha többé nem kell sorban állnunk a sajtpultnál, mert mindenki riadtan előre enged. Egyéb esetben viszont szerencsétlenséget hozhat ránk, megromolhat tőle a kovászos uborkánk, melankolikussá válhat a kutyánk vagy ránk találhat a villanyóra-leolvasó, aki elől pedig hónapokig sikeresen bujkáltunk.
Így persze a 66-os sem kóser, esetében plusz probléma a 66-os út, a Rút Sziksztisziksz, ami a dekadens amerikai romlottság szimbóluma a motorozó drogos hippikkel, popkulturálisan imperialista módon. (Ráadásul a hazai 66-os út pont Kaposvár és Pécs között húzódik de minek, én az egyik városban születtem, a másikban lakom, de mégsem lettünk többen velem, csak sűrűbben, miközben az ablakom alatt húzódik a 67-es út, ami magyar poptörténelem egyik legnyálasabb slágerének címében szerepel, vagyis elátkozott szám mind aa kettő. És akkor még 68-ról nem is szóltunk, párizsi diáklázadások, prágai tavasz, új gazdasági mechanizmus nálunk, hippik, anarchisták, terroristák - szóval 68 is kuka, annak ellenére is, hogy abban az évben a Green Bay Packers lett a bajnok.)

A 911 sem megfelelő, mert egyfelől ez az általános segélyhívó (szerintem már nálunk is), meg ugye szeptember tizenegy, a 007 az dzsémszbond, de igazából kis utánajárással minden számról kideríthető, hogy szerencsétlenséget hordoz, teliholdnál sötét erőket szabadít fel, büdösebb lesz tőle a házmester, mefájdul tőle a fejünk, telített zsírokat tartalmaz, globális éghajlatváltozást okoz és hizlal, valamint alapvetően erkölcstelen.
Az amerikai szállodák helyében én átállnék a római számokra. Azt ugyan az átlag amerikai nem tudja értelmezni, de legalább nem is reklamál miatta, csak hat sör után nehezen idézi fel hogy a Viíí az melyik is. Vagy ha még mindig gond, hogy azért ezek is számok, leheteének óvodai jelek, esetleg emeletek szerint rendezve, így a 13. emelet lehet simán a Gyümölcskosár ahol mi a banánban lakunk, vagy a járművek szintjén a mozdonyban.

Ja, és most negyven éves az Annie Hall című film (bár elég gáz, hogy azt gondolom, ki kell írni, hogy „című film“ - de tartok tőle, a cím nem mindenkinek beszél magáért), ami arrról híres hogy vudielen leghíresebb filmje, és tényleg az egyik legjobb. A führer hogy utálta volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése