2017. április 18., kedd

Erőszakik

Egy egészen döbbenetes cikkbe futottam bele a 444.hu-n, tényleg tanulságos, vérnyomásemelő olvasnivalónak is ideális, kávé helyett.
Arrólnélkül van benne szó, hogy megjelent egy gyermeknevelésről szóló kézikönyv-féle, Az első 7 év címmel, amiben egy egész fejezet foglalkozik azzal, hogyan kell szakszerűen és petsze lehetőleg nyom nélkül megverni az engedetlen kisgyerekeket. Persze csak azután, hogy imádsággal átgondoltunk minden más lehetőséget! Mert ez öndefiniciója szerint egy keresztény szellemiségű köny, ami igaz is lehet, ha a kerszténységet valami igazán középkori dolognak gondoljuk, ám ez esetben felesleges megállni a gyerek verésénél, lehessen verni házastársat, szomszédot, illetve vissza lehetne hozni a boszorkányperek szép és veretes hagyományát is.

A könyvet amúgy az amerikai Kay Kuzma jegyzi, aki magyar terjesztője szerint egy fantasztikus asszony, és különben a Biblia azt mondja, hogy ne vond meg a vesszőt a te fiadtól. (Ám Kay asszony tanácsa szerint előbb imádkozz együtt a gyerekkel, aztán verd meg, és jelentsd be előre, mennyit fogod majd verni, no nem azért, hogy legalább tudja mennyire számíthat, hanem hogy te ne melegedj bele túlzottan, állj meg a kijelölt adagnál. Szép mondhatom, szerzőnk kedvesen gondol a túl erőszakos szülőkre is, még jó hogy nem ad tanácsot azzal kapcsolatban, miyen krémmel ápolják a kezüket, ha az kipirosodna a veréstől.)

Amúgy a Bibliában egy csomó szabály és előírás van ami ma már abszurdnak hat, főként az Ószövetségben (ahol amúgy egy különösen kicsinyes és bosszúálló házmester-istennek hódolnak a sivatagi sátorkészítők, az igazi istenfélők), mondjuk hogy az apa adott esetben eladhatja a lányát, a homoszexuállis kapcsolatért halál jár, de meg kell ölni azt is aki szombaton dolgozik, és persze munkának számít a főzés vagy a tüzelő begyűjtése is.

Valójában örülhetünk, hogy ez a fantasztikus asszony nem gondolja komolyan az összes bibliai előírás betartását, és a kisgyerekek lehetséges büntetései küzül nagylelkűen kihagyja a megkövezést, gondolom azt csak felnőttekkel kapcsolatban tartja jó módszernek, persze csakis imádság után, mert egy jó ima nélkül szart sem ér a megkövezés. A rendes horogkeresztények mindig imádkoznak a szájukkal, mielőtt a kezükkel valami egész mást tennének.

A gyereknek elég a verés, amit lehetőleg elvonultan, kettesben kell performálni, csak az elkövető és az áldozat, elvégre mindek nehezíteni a dolgot felesleges tanúkkal, és egyébként sem vagyunk már a középkorban (szerzőnk legfeljebb lélekben), hogy a büntetésekből nyilvános eseményt csináljanak.
És igen helyes ez a visszafogott óvatosság, gyereket vern ugyanis a hatályos magyar jog szerint nem más mint a kiskorú veszélyeztetése néven ismert bűncselekmény. Hogy a gyerekverésre buzdítókat felpofozni minek számít azt nem tudom, de ha a miniszterelnök szerint a jó keresztényeknek már amúgy is viszket a tenyre, játsszák le egymás között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése