2017. április 15., szombat

Paranormál svédasztal

A már korábban is emlegetett remek ufós, összeesküvés-elméletes műsorból letöltöttem egy csomót MP3-ban, hogy munka közben is felhőtenül röhöghessek azon, mások milyen embertelenül hülyék, hisz semmi nem szórakoztat jobban annál, mint ha néhány buta alak ostobaságokról beszél hót komolyan, a bevatottak enyhén lekezelő magabiztosságával. (Ennek élvezhetetlen változata, mikor még dühösek is, abból csak fröcsögés lesz, a buszon állatozó néni meg a kurvaanyázó kollégái, az meg annyira vicces csak mint egy hideg ecetes hasba rúgás.)

Viszont töményen fogyasztva a cuccot, feltűnt, hogy az ufómagazinok olvasói nem egyszerűen egy alternatív valóságban élnek, hanem egy csomó alternatív valóságban egyszerre, amik egymással sem feltétlenül kompatibilisek, azaz párhuzamos futtatásukhoz  szükség van a skizofrénia minimum riasztási fokozatára.
Arról van szó, hogy ezek az alakok egyszerre hisznek a roswelli ufókban, a loch nessi szörnyben, a náci holdbázisokban, Mars gyarmatosításában, a húszerezer éve a szíriuszról érkezett magyarokban, az üreges földben, az időutazásban, a szbadkőművesek és az illuminátusok háttérhatalmában, a teretésben és az evolúcióban, Jézusban és a táltosokban, a szellemekben, a csakrákban és a kabbalában,  a Csillagkaput a titkos történelem kiszivárogtatásának tekintik, és keresik, merre a lehet az a bizonyos messzi-messzi galaxis...

Vagyis szinkretista világképük szerint a Föld egy lapos és üreges bolygó, aminek a (lapos) belsejében van még egy nap, és onnan jönnek az ufók az űrből, akik piramisokat építtetnek szabadkőműves szellemekkel Atlantiszon, miközben űrháborút vívnak a marslakókkal Loch Ness közelében, a bolygó szívcsakrájánál, ahogy azt a buddhista rabbik is leírták rovásírással, mielőtt bezárták őket az ötvenegyes körzetbe, hogy ott migránsokat boncoljanak terroristává druida ráolvasásokkal, időutazó kis szürke lények parancsára, akik a Nibiru bolygóról jöttek a Plútón túli hatodik dimenzióból, a nácik titkos okkult kísérletei hatására. Vagy valami ilyesmi.


Olyan ez, mint amikor az élelmes turista rámegy a szállodai svédasztalra, és mivel fizetett érte nem akar semmiből kimaradni, így aztán karamellás sültszalonnát eszik nutellás tükörtojással a narancsos tejeskávé mellé, amibe virslit mártogat sajttal és májkrémmel tömi meg a zöldpaprikát, hogy egütt beférjenek a croissant-ba. Háromszor pakolja meg a tányért mindennel, ezzel előállítva a moslék néven ismert keveréket, amit aztán a fürdőszobában már csak készre kell hányni.
Na valahogy így járnak a derék hihetetlenmgazinos kollégák is (leginkább a főszerkesztő, meg a szerkesztő, aki a fia, néha megspékelve az egykori vicc-nyilas bácsfi dianával, aki már más néven nyomul, de törjön le kezem, ha veszem a fáradtságot hogy utánanézzek, mi is az), a heleyett hogy választanának meguknak maximum két-három témát, ők mindenbe beleállnak, csakhát az több mint vicces, hogy ha egyik héten szerintük nem volt hodutazás, akkor később miért arról beszélnek, hogy az idegen bázisok miatt nem mernek a jenkik visszamenni a Holdra, illetve akkor miért van titkos bázisunk a Marson? Ha a világot a szabadkőművesek irányítják, akkor miért az igenek állnak minden mögött? (Persze a szabadkőművesek az idegenek, egy rendes konteó-hívőt nem lehet zavarba hozni, hisz minden mindennel összefügg, az ég azért kék mert a piramis hegyes, te meg azért nem érted, mert a Ming-kori Kínában már feltalálták a lőporral hajtott vizimalmot.

Szóval ők nem hívők (végül is a szubkultúrájuk lapjának cííme is az hogy hihetetlen), de szeretnének azok lenni, viszont nem tudnak elengedni egyetlen témát sem, amitől a buszbérlet, villanyszámla, bevásárlás háromszögben zajló lakótelepi életük egy kicsit is színesebb, sőt misztikusabb lehet, a nyolcadik emeleti másfél szobában az ember vagy nagy titkok bevatotttja legyen vagy semmi, mert a másik opció a valóság, ami köztudomásúan azoknak való, akik nem bírják a kábítószert. Az ő kábszerük az ufó,  szellem meg a világ-összeesküvés, ezeket ráadásul politoximomán módon fogyasztják, ha milliárdokat örököltek volna, ma valószínűleg részegen szívnák a kokaint a marihuána-füstben, két bélyeg közt félúton. És pont nem érdekelné őket, hogy az igazság odaát van, ők eleve vissza se nagyon jönnek a saját valóságuk túloldaláról.
Esetleg találhatnának maguknak egy rendes vallást, a fanatizmust meg a misztikára való hajlamot bármelyikben ki lehet élni (és nem kérnek hozzá diplomát, sokszor még józan eszet sem), így leglább a skizofrén alapállást megúszhatnák.

Az ufóhívők egyébként pont mi vagyunk , buszbérlet, villanyszámla, bevásárlás, legfeljebb egyelőre még szorosabb kapcsolatot ápolunk a reaalitással, és menekülésnek elég valami ártalmatal hobbi, ami nem okoz maradandó agykárosodást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése