2017. június 7., szerda

Lekszakármi

Többször hallotta a napokban a rádióhírekben hogy "lex Taigetosz", ami az újságírói (médiamunkási, verbálproletári) igénytelenségi verseny aktuális dobogósa. Értem én, hogy nem lehet mindig leírni hogy a tanulási nehézségekkel küzdő diákokkak kapcsolatos szabályozás-változtás tervezete aa téma, de hogy egy ideje minden törvényről avagy tervezetről csak leksz akármiként lehet beszélni, sz kissé túlzás, a lex civil , a lex CEU és hasonlók után már rámjön a sikongató lábrázás attól a szótól hogy lex. (Oké, némileg anarchista is  vagyok, s mint ilyen kissé idegenkedem az állam törvényeitől, de csak a hülye korlátozásoktól, a kresz például teljesen rendben van.)

Javaslom hogy valaki nyújtson be egy törvényjavaslatot Vlagyimir Iljics Uljanov (kollégáinak csak Lenin), műveinek és eszméinek terjesztése, propgálása vagy megengedő hangsúllyal való emlegetése ellen, azaz tiltására, és a sajtó gyorsan nevezze el Lex Empiriokriticizmusnak. Hátha ettől leszoknak a lexezésről és az illető betűkombinációt legfeljebb a lexikon és lexikális kifejezésekben használják. (A lexebb, lexarabb és hasonlóan lexánalmasabb kifejezéseket használó szóviccbűnözőket pedig fel kell majd pofozni.)

De erre persze nem sok esély van, az újságírók (valamint tévé- és rádióirók) nyilván továbbra is felhőtlenül lexeznek majd, miközben a hazai lakónépesség (nép, zemberek, állampolgárok, alapsokaság) egy jelentős részének fogalma sincs róla mi az a Taigetosz, mire jó és hogy kerül egy oktatási jogszabálytervezet mellé, mert görögül annyit tudnak hogy gírosz, esetleg szirtaki, Szókratész meg egy brazil focista volt. Spárta meg egy hosszúkás zöldségféle, amit vajon párolunk ha szezonja van, mert ha nincs, akkor nem.
Úgyhogy az indokolatlan és fékevesztett lexezésnek semmi értelme, mert lehet hogy a görög-latin kultúra ismeretének valamiféle minimuma egykor része volt az alapműveltségnek, de akkoriban még párbajoztk a tiszt urak ha valaki azt állította hogy csalnak a kártyában, ominbusszal mentek az ifiurak a találkára és sokan tartottták elegámsnak a pofaszakállt. De ma már az is hülyeség, hogy az orvosok valami fura konyha-latint nyomnak, mondván hogy az legalább nemzetközi, de a valóságban ők is angolul beszélnek ha épp rájuk jön a nemzetközi konferencia.

És igazából a lexezés ellen is lehetne törvény hozni. Azt nyilván úgy emlegetnék hogy Lex Exlex, legalább is egy darabig, aztán szreveszik, hogy ebben több iksz van mint a Xerxészben, elszégyellik magukat és abbahagyják. Gondolom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése