2017. december 15., péntek

Csillagok, csillagok...

Azt olvasom, hogy a kiejthetetlen nevűnek keresztelt Oumuamua kisbolygó tényleg egy kisbolygó, nem pedig egy birodalmi csillagromboló, pedig az utóbbit sokan szerették volna. Mondjuk csak addig míg ide nem ér, mert a vonatkozó dokumentumfilmek szerint a csillagrombolók barátságtalan hadihajók, nemigen visznek segélyszállítmányokat, nincs rajtuk Starbucks (pedig a nevéből kiindulva kellene hogy legyen), valamint nem lóg Wunderbaum, plüsstigris és Fradi-zászló a parancsnoki híd ablaka előtt. A csillagromboló az csillagot rombol, meg az ellenség önbizalmát, valamint alkalmas tortalapátnak is kisbolygó méretű sütemények esetén.

444.hu

Az Oumuamua azonban szivar alakú, ráadásul a csillagászok szerint csak "űrbéli anyag". Ami így igaz, elvégre az űrben van és anyag, semmiképp sem egy elvont eszme egy bolygó felszínén, az a marxizmus például, ami ráadásul úgy elvont eszme, hogy közben - nagyon helyesen - anyagelvű. De egy kisbolygó az konkrét kő meg fém meg jég, meg amiből az ilyenek állni szoktak rendszeresen, miközben persze egy csillagromboló is anyag az űrben, csak az egyszer rég elvont gondolatként kezdte valami űrhajótervező fejében. Vagy a Dzsordzs Lukaszéban, ez attól függ, hogy tagjai vagyunk-e a több országban bejegyzett Jedi-egyháznak, mert ha igen, akkor igen örülünk a hírnek, hogy nemrég felfedezték a Tatuint. Pontosabban egy kettős csillagot ami körül bolygók is vannak.

Pedig jó lenne, ha mégis űrhajó lett volna, tőlem akár jöhettek volna vele a birodalmi rohamosztagosok is. Sokkal szarabb attól sem lenne a helyzet idelenn, de legalább történne valami igazán fontos, és nem csak az hogy Brüsszelben harcolunk a sorossal, meg fáklyásfelvonulunk a Rosszabbik oldalán, meg ízléstelenül vágunk disznót. Egy űrbéli invázió legalább izgalmas lenne, lenne tétje az életünknek, és nem az lenne a központi kérdés, hogy zseléset vagy kókuszosat (mindkettőt amúgy), meg hogy mikor jön ki az új ájfon, miért hülye a főnökünk, ki ölte meg Laura Palmert illetve hová tűnt Damon Hill?

De egy szivar alakú űrkavics nem tereli el a figyelmünket erről a sok  nagyon fontos jelentéktelen dologról, akkor sem, ha egy másik naprendszerből érkezett. Amíg nem hoz csápos migránsokat, csempészett ukrán cigarettát vagy dizájner drogokat, csak annyit ér mint légypiszok a tavalyi naptáron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése