2017. december 15., péntek

Legyen világosság!

Az időjárás mostanában minden,csak nem az. December közepén nekem ne csöpögjön az eső tizenöt fok napsütésben, pláne ne úgy, hogy tíz percig esik, húsz percre eláll, aztán kezdődik elölről a ciklus. Érte én hogy globális felmelegedés van meg éhen haló jegesmedvék, de hogy télen napi váltásban van ősz  meg tavasz, az már mindennek a teteje.

Manapság persze mindenki úgy emlékszik, hogy az ő gyerekkorában még voltak fehér karácsonyok, mondjuk én nem, szerintem fehér karácsonyt legtöbbször akkoriban is a tévében láttam, bár néha azért becsúszott IRL is. De ebben a mostani őszben/tavaszban teljesen felesleges ilyeneken ábrándozni, egyszerűen nem vagyunk azon az éghajlaton, ahol ez valószínű lenne, sőt az is lehet, hogy ha kihagyjuk az ipari forradalmat, akkor is ez lenne a helyzet. Legfeljebb fáznánk karácsonykor, ha eltávolodunk a kandallótól, a szegényebbek meg festői rongyokba bugyolálnák magukat, az úgyis olyan dickensi.

Az egész karácsonyról él bennünk (szerintem mindenkiben) valami romantikus-szirupos kép, karácsonyfa, gyertyák, ajándékok, az ablakon kinézve a szállingózó hó, szeretet, tojáslikőr, nagymosoly, kollektív boldogság minden szinten. (A lakosság egy markánsan kisebbségi részének meg persze Kisjézus és éjféli mise is, de a többség elvan ezek nélkül, elég ha van forralt bor.)
És ennek az idealizált képnek persze soha egyetlen családi karácsony sem felel meg, hülye ajándékokat veszünk, anyu az egész napi konyhaszolgálat után estére már síkideg, lefekvés előtt meg bambán meredünk magunk elé, hogy csak ennyi volt? A Kokakóla reklámjaiban sokkal pompásabb és szerethetőbb az egész, a karácsonyi filmekben meg akkora a hepi a hepiendben, hogy leugrik a képernyőről. Ehhez képest nekünk enyhén fáj a hasunk, hiányérzetünk van és nem enyhe nosztalgiánk a gyerekkor után, amikor valódi extázisba tudtunk esni a új Lego-készlettől.

Az viszont idei megfigyelés, hogy mintha most nem tört volna ki a szokásos karácsony előtti össznépi őrület. A boltokban csak épp jelzésértékűen vannak alkalmi dekorációk (a helyi plázában például van néhány feldíszített műfa, de a korábbi évekhez képest ez kifejezetten szegényes), a környéken pedig szinte egyáltalán nem látni az  ablakokban és erkélyeken színes fényeket. Az elmúlt években össznépi mániává vált, hogy indokolatlan mennyiségű világító-villogó színes izéket pakolnak ki az ablakokba, meg fényfüzéreket applikálnak a házakra, de idén semmi. Összesen egy forradalmár tartja a hadállásait a szomszéd utcában, ő most is műfenyő ágakkal kombinált villogó fényekkel, világító rénszarvassal, fenyővel és télapóval, meg egy nagy kerek, stroboszkópszerű epilepszia-generátorral köszönti az utca népét, messziről úgy fest mintha egy illegális tűzijátékgyár robbant volna fel az erkélyén.

whyy.org

Hogy ez a mánia lecsengőben, annak lehetnek anyagi okai is, elvégre drága az a sok biszbasz, amivel a járókelőket lehet levillogtatni, meg az áram sincs ingyen, de az is lehet, hogy a többség egyszerűen rájött, hogy ennél feleslegesebb dekorációt nehéz lenne kitalálni (hisz ők csak hátulról élvezhetik, bár van akinek pont ez a zsánere), plusz a karácsonyi giccsek között is minimum dobogós a a világító rénszarvas villogó piros orral.

Persze dolgos népünket ismerve én mégis inkább arra tippelnék, hogy erre már tényleg nem akarnak pénzt kiadni. Ennyit az időjárásról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése