2021. december 1., szerda

Karácsony hava, ha hó is lesz

Ma kezdődik az év negyedik hónapja, ami Karácsony, és egy feldíszített fáról van elnevezve. Ilyenkor ajándékot szokok kapni, gondolom idén is majd. Szeptemberben, mikor kezdődik az év, még jó meleg van, meg lehet újra találkozni az osztályban a barátokkal, ha vannak, ha nem, akkor csak a többiekkel, akik főleg barátságtalanok.

De később az aztán jobban ősz lesz,  hullanak a fák, fáznak a hullák, és minél később van, annál korábban sötétedik. De annyira, hogy karácsonyra már nagyon, szerintem ezért kapunk ilyenkor ajándékot, hogy nem lehet már kint biciklizni, de bent van szaloncukor (nem tudom mi az a szalon, de biztos valami karamell, ami a fater szerint az egyetlen mell, amit nekem már szabad), meg a fa, amiről ugye a hónapot nevezték. A másik ilyen hónap a Május, bár olyan fát mi nem állítunk, hanem helyette húsvéti nyúltojásokat, festve. Mármint a tojások igazik, csak a festés rajtuk... ja, az is igazi. Csak az egész azért mű, mert nem ilyen színesnek tolják a nyulak.

De Karácsonyban legjobb a várás, mert a hónap elkezdődött, de a ajándék csak a vége felé van, na és azt lehet várni, meg hogy ne kelljen iskolába menni, biztos mert olyan sokáig van olyan sötét. Addig is ez a Mikulás nevű mesefigura hozza csokit (szaloncsokit?), de ezek a róla elvezett figurák tisztára becsapások, mert belül tök üresek. Illetve egyszer hoztak nekem kapni olyat, amiben ez az Emenemsz, vagy milyen nevű cukorka volt. Azóta is ezt ünneplem Karácsonykor, akarom mondani előtte valamivel, de ettől még a legtöbb szalonmikulás csoki tényleg üres belülről, pedig egy akkora darab csokival már ki lehetne húzni egy darabi. Akár Szilveszterig is, ami egy hónappal később kezdődik, és az év leghosszabb hónapja, vagyis hát nála hosszabb tényleg nincs. Aszt hiszem.

Ajándéknak meg idén szeretnék távirányítós repülő autót, ami ilyen helikopter, sok csokit, hajerősító sampont és befektetési állampapírt, mert ezeket is sokat reklámozzák, szóval biztos jók. Valamire. Mondtam is anyáméknak, hogy idén ne pulóvert vegyenek a Télapótól, vagy hótaposó kesztyűt, mert hó úgyse nem szokott lenni, csak filmekben, azokhoz meg nem kell felöltözni a nappaliban, mióta feltalálták a fűtést, még valamikor a múlt században, gondolom.

Az évnek egyébként az utolsó két hónapja a legjobb, mert Júliusban és Agusztusban meleg van, strandolás és akkor sincs iskola, de sokkal tovább nincs. Mindegy, azért a Karácsony is érdekes része az évnek, főleg ha Géza bácsi nem rúg bele a fa alatt (nemtom mibe), és anya nem lesz ideges a halas bejgli miatt, vagy ami miatt szokott. Fater szerint olyankor átjön Hiszti, ő biztos valami szomszéd, de még sose láttam, pedig hozhatna ő is ajándékot. Karamellt például.

Végül is fa... (m.infogyor.hu)

1 megjegyzés: