2016. május 13., péntek

Kényszerek

A kormány „tájékoztató kampányt” indít a „kényszerbetelepítés elleni népszavazásról”. Igen, tájékoztató kampánynak már megint a tőmondatos üzengetést hívják, nem tudjuk kinek, mert címzett az nincs. A ’Brüsszel’ az elég homályos címzés, laknak ott páran, Jean-Claude brüsszeli pék például magára vegye-e vagy sem, kérdéses. És ha azt mondjuk, hogy hát tudjuk, hogy a brüsszeli székhelyű nagy nemzetközi szervezetről van szó, az még simán lehet a NATO (Felcsúton tudják ezt egyáltalán?), hadat üzenni meg plakáton sem kellene. A szövetségeseinknek pláne nem, a magyar kormány eddig is a bunkót játszotta az EU-ban, azt a klubtagot aki évekig kuncsorgott a felvételért, aztán mikor végre tag, berúgja az ajtót, a padlóra köp, lehányja az első szembe jövőt, és mikor az kikéri magának még neki áll feljebb: Maga dumál, ember? Nézzen már magára!

Most épp ez van, ez a kikérjük magunknak. Ha már  megoldás részei nem tudunk lenni, legalább a problémáé leszünk, a felcsútinak szerintem mindegy, amíg itthon hízik a bankszámla, külföldön meg ő van a címlapokon. Elvégre a rossz reklám is reklám, kérdezzék meg Trump Donáldot, a politikai is mosópor, avagy akkor van véged ha már nem beszélnek rólad. (Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni? Bástya elvtárs már le van szarva?). Hát most pártunk és kormányunk tesz róla, hogy beszéljenek rólunk, ebben csak az a kínos, hogy ebben a többes számban én is benne vagyok, pedig nem akarok, az én nevemben ne legyen primitív fasiszta a kormány.
Ebből, és csak ebből a szempontból még jól is jöhet a népszavazás, ha elég sokan maradnak otthon, talán máshol is nyilvánvalóvá válik, hogy a köpcös paprikajancsi mögött nincs többség, hiába ugrál, és kiabálja vörös fejjel, hogy „a zemberek, a zemberek”.

És persze nem menjünk el szó nélkül a plakátok finom, szofisztikált szóhasználata mellett, aszongya „kényszerbetelepítés”. Ez rímel arra hogy kényszervallatás, kényszermunka, meg arra, hogy kitelepítés, egyik sem hangzik valami jól, pláne a magyar történelem kontextusában. Más szinte látom, ahogy rosszul öltözött, szomorú tekintetű szíreket rugdalnak le a marhavagonokról Rákosrendezőn morcos csendőrök rendőrök, hogy mocskos arabok, mostantól itt kell élnetek, de aki pofázik az búcsúzóul kaphat egyet a pofájára. És ők fásult, beletörődő tekintettel indulnak el a buszok felé, aztán elnyeli őket az újpalotai lakótelep sivataga, és a Németországban ragadt rokonok egyre ritkábban kapnak tőlük egyre rövidebb leveleket, aztán már az sem... (Újabb kép: piramis gyorsan épül, rabszolgák gyorsan jajgatnak - Karinthy amúgy)

Valami ilyesmi lehet a kényszerbetelepítés, hát  kultúrember tényleg csak ellene szavazhat. De most tényleg: nem akarom, hogy az unokáim nyomasztó emlékkiállításokat nézzenek meg a kényszerbetelepítésekről, sok fekete-fehér fotóval, meg a túlélők döbbenetes beszámolóival a Terror Plázában.

De mivel nincs is olyan, hogy kényszerbetelepítés (kényszerbetegség az van egy rakás a kormányoldalon, effelől nincs kétség), megint csak két dologról lehet szó. Egyfelől kell a kormányzati hiszti, az mindig kell, mert ha hiányzik az aktuális ellenség aki ellen harcolhatnak, a végén még dolgozni kellene, azaz kormányozni, abban meg nincs gyakorlatuk. (Ez mondjuk valóban elég meghökkentő: a rendszerváltás óta a felcsúti volt a legtöbbet miniszterelnök az összes közül, és nyilvánvalóan ő foglalkozott a legkevesebbet a kormányzással, nála Bajnai is rutinosabb a témában.) Másfelől pedig egy ilyen tájékoztató kampány, ha már nem tájékoztat senkit az égvilágon semmiről, remek alkalom újabb pár százmillióval kitömni néhány haver zsebét, kár hogy magát a népszavazást még nem lehet kiszervezni egy magáncégnek, mekkora buli lenne ez a mészárosésmészáros káefté legújabb, erre alapított üzletágának.

Mondjuk őszig sok idő van még, lehet hogy addig ez is eszükbe jut.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése