2016. május 9., hétfő

Mégsem hagymás rántotta

Egyik munka utáni első hír volt, hogy megkezdődött a BoküzDór (vacakoljon a fene a francia helyesírással): „Ma este vásárolnak a versenytálakhoz.” Basszus, ez most olyan mint a forma-1 esetén az időmérő, vagy ez már a verseny, hogy vásárolnak a tálakhoz, komolyan hiányolom az élő közvetítést („Kovács a brokkoliknál válogat, nagyon megnéz minden darabot és neeeem veeeszi meg,  mit jelent ez majd a versenytálnál, úristen, micsoda izgalmak!”)

Az a gond, hogy nyomorult panelproli vagyok, nagyjából nem érdekel a fine dining, az én tojásos nokedlim az olyan, hogy napokig bírnám enni, oszt’ jónapot. Bármerre jártam eddig, mindenhol alapvető tapasztalat volt, hogy a középkategóriás éttermekben eszméletlen gasztronómiai élményekre lelhet az ember, jók az alapanyagok, odafigyelnek az elkészítésre, a mislencsillagosok meg nem érdekelnek, nyilván ott is akad jó hely meg sznob izé, vadássza őket, akinek kedve van. De mondjuk Londonban a kedvenc libanoni meg indiai étterem, az olyat főz, hogy én neki sem mernék állni.

Az ilyen szakácsversenyek viszont úgy röhejesek, ahogy vannak, nekem anyukám főztje a legjobb, hat darab konfitált répából biztos nem lennék képes választani, abból mondjuk minek is...
De azért várnám a a BokűzDóron, amint a feladvány krumplistészta ecetes paprikával, és jön az ügyeletes csávó, kocsonyásított krumplival ragaszt egy paprikás tésztatornyot, a tetejéről egy almapaprika sóváran nézi a tövében álló tálkát balzsemecetes-jojobás öntettel, körülötte párolt (de nem karamellizált) hagymakarikák. Aztán valaki fültövön vágja a séfet, ő meg elmegy maltert keverni egy időre, hogy gondolkodhasson, később aztán hagymás-paprikás krumplival keveri a tésztát, így legalább a gyerekei is szóba állnak vele, ami mindenkinek jobb.
Emlékszem a rejtői Nagy Levinre, akit időnként lecsuknak, a légióban rendszeresen megverik, és mégis csak a legvégén kap marinírozott halat vörösborban pácolva, kétfelé vágott tojással. Turbigo-módra, ha jól emlékszem

Aztán felébredek, mint mindig, rájövök, hogy ezek a csávók tényleg ilyen formaegyes valakik hülye kötényben, és lehet hogy kell ez nekik, mint a tudománynak az érthetetlen elméleteket fogalmazó Nobel-díjasok. Ők húzzák előre az egészet, és végső soron Rohacsekné tökfőzeléke is attól lesz jobb (nagyon-nagyon hoszú távon), hogy Heston Blumenthal miket kotyvaszt a molekuláris konyhájában. Bár félő, hogy Rohacsekné már nem éli meg az eredmények leszivárgását, engem meg eleve nem érdekel, kevesebb fokhagyma, vékonyabb rántás és rendben leszünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése