2017. augusztus 17., csütörtök

Durva tanyád

Már megint egy gyár, már megint a sok kedves munkatárs, aki Arany János nyelvévől leginkább a "kurvaanyád" és a "bazmeg" kifejezéseket használják, amitől ezek az ízes formulák teljesen elveszítik stílusértéküket. Hisz a trágárság csak akkor üt, ha nem töltelékszónak, igekötőnek, központozásként  vagy megszólításként használjuk - mint ezt már minimum egyszer itt is kifejtettem valahol.

Az viszont tényleg vices, mikor egy kurvaanyázó szakember, mielőtt kimegy vécére, szól, hogy "el kell mennem egy bizonyos helyre", mintha az ilyenek nem hugyozni járnának, jobb esetben brunyálni. Több órányi bazmegelés után feleslegesnek és stílusidegennek érzem az ilyen kisasszonyos finomkodást, ez nagyjából (csak fordítva) olyan, mintha egy viktoriánus otthonban a lédik és dzsentlemenek letakarnák az asztal lábát is, nehogy illetlen gondolataik legyenek tőlük, de közben a perzsaszőnyegre szarnának.

gotl1ke.com

Szóval amikor bizonyos helyre vonulnak félre azok, akik a "szarok rá!" felkiáltással regálnak a felmerülő problémákra, akkor az vagy a kognitív disszonancia minősített esete, vagy a jelentős eltompultságé, ahol egyáltalán nem gondol bele, mit is jelent ténylegesen szarni valamire, csak automatikusan használjaa, mint mondjuk azt hogy jónapot. Pedig vlójában az emberek legjobban más embereket szeretnek utálni, úgyhogy azok közül, akikkel a nap során találkoznak, csak viszonylag kevésnek kívánják őszintén, hogy legyen jó napja, a többinek azt mondanák szívük szerint, hogy rohadj meg, lehetőleg máma még.

De hát nem mérlegelnek, nem gondolkodnak, a jónapot, a bazmeg, viszlát mind-mind nem az agyból, csak a gégefőböl jön elő, pont ahogy Orwell írta az 1984-ben az újbeszél (newspeak) kapcsán. (Igzából az újbeszél az lenne, ha minden szót és nyelvi fordulatot olyan automatizmussal használnánk, mint a jónapot-ot, ekkor már nem lenne szükség gondolkodásra a beszédhez. Orwell szerint ez az ideális állapot egy totális diktatúra számára, ahol a gondolkodás már csak uralkodó elit kiváltsága, és fő fegyvere.)

És valószínőleg ez az automatizmus működik akkor is, mikor a szomszéd üzemből szembe jövő ismeretlenek látnak egy szakállas, szemüveges, fehér köpenyes palit (engem), és jónapot mérnök urat mondanak, reflexből. Nem baj, tanár úr voltam jó darabig, de így még senki sem szólított. Legközebb kipróbálom, hogy öltönyben, nyakkendőben szólít-e valaki igazgató úrnak mondjuk. Vagy államtitkárnak, kurvaanyázni annak sem mernének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése