2021. június 16., szerda

Évforduló csöndben, a háttérben

A fociebé lényege, hogy Ronáldó nem kólázik, de akkor rúg gólokat, mikor már nem is kellene, a hazai ultrák meg portugálokat ütlegelnek a Deákon, miközben a szivárványos köménymag az antihomofil pedofób törvény ellen tüntet, a háttérben pedig az Európai Bizottság csendben vizsgálódni tervez, úgy tíz-tizenöt évig elmolyolva témával. Szurkolés, tüntetás, eljáráslenapolás, bírságolés, homeopátiás haszonlesés - ilyenekkel van tele a sajtó, ezekről szólak  hírek, nekem meg eszembe jutott, hogy június 16 azért ezektől függetlenül még jeles nap e lángoktól ölelt geopolitikai realitás történetében.

1989-ben ekkor volt Nagy Imre és társai ünnepéles újratemetése a Hősök terén, ahol nem mellesleg egy szakállas, farmerdzsekis csávó is beszédet mondott, akkor még csak O volt 1G nélkül. (Közeli ismerősei szerint már bőven benne volt a G-ség, ha maradt volna a rendszer, akkor ma az MSZMP főtitkára lenne, de ez persze csak fikció.)
Érdekes módon ennek az évfordulónak szinte semmi nyoma ma, basszus, még a legkormányhitűbb bulvármocsok, az origó sem hozza címlapon. gondolom azért, mert az akkori Orbán szavainak egy jelentős része ma már vállalhatatlan a Felcsútok Géniusza számára. Mára ő lett az a zsírosfejű, nagyképű főelvtárs, akik ellen akkoriban szónokolt.
De én emlékszem rá, tizenöt éves voltam épp, az első középiskolai év után kezdődött a nyári szünet, én valami helyi buszon utaztam, és a sofőr hangosan hallgatta a rádióban a közvetítést, meg a híreket. A pontos tartalomra nem emlékszem, de az biztos hogy egy nyolcas busz volt. Hiába, a történelmi léptékek...

Meg hát röhejes is lenne  a felcsúti szurkolóknak azt harsogni (amit a szektája amúgy sokáig harsogott), hogy a főnök egymaga küldte haza a szovjet csapatokat, miközben akkor azok már javában kezdtek hazacuccolni. És papíron - nyilván a szimbolikus gesztus okán - épp 1991 június 16-án hagyta el Záhonynál az országot az utolsó szovjet katona, bár nem emlékszem aznap melyik buszjáratokon utaztam. A hová. 
De azért gyanús, hogy ez a sztori mégis csak érdekesebb, mint valami modellcsajt kellékként oldalkocsiztató fodbalsztár nemkólázása, és a bár a homofób pedofiltörvény valóban szégyen és gyalázat, de történelmi távlatból annyi súlya lesz, mint mondjuk Torgyán Józsefnek vagy a Repülő Spagettiszörny Pasztafariánus Egyházának.
Persze csak ha a mázlink van, ha nem, akkor a harminc éve kezdődött formális függetlenséget a pártvezér és kancellár foglalja majd keretes szerkezetbe, persze csak a lezárást tekintve szívből jövő őszinteséggel. Hisz ő nem a diktatúrát utálta, csak azt, hogy nem ő a diktátor.

Korabeli plakát mai parafrázisa (facebook.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése