2021. június 13., vasárnap

Higiénikus fasizmus

Ősszel választanak helyhatóságokat a taljánok, és milyen szép szó is ez a helyhatóság. Sokkal szebb, mint az 'önkormányzat', mert az túl demokratikus, mintha az embereknek lenne lehetőségük magukat kormányozni, mikor legtöbbször valakik uralkodnak felettük. Ezért helyesebb a helyi hatalmat hatóságnak nevezni, aminek van egy kellemes stichje, miszerint a hatóság felszólít, intézkedik, eljár és büntet, te meg vigyázzba állsz előtte, mert  jogai elsősorban neki vannak. Neked csak a maradék jut.

Ez az egész azért érdekes, mert például Rómában a jobboldali, Északi Ligával meg a Forza Berlusconival súlyosbított összefogás már megint a harmadik jobbos erő, a neofasiszták jelöltjét indítja a városvezetői posztért. Pont mint öt éve, bár a jelölt nem ugyanaz. Valami jogászprofesszor (bizonyos Enrico Michetti), ami eleve vicces, hisz egy neofasiszta hogy utálhatja azt a jobbára demokratikus jogrendet, amit amúgy az egyetemen tanít.
De még abszurdabb (na, most majdnem vicceset írtam, pedig az helytelen lett volna), hogy a derék fasisztoid azt javasolja, hogy ezentúl - az amúgy is ellenjavallt kézfogás helyett - használják generálisan a fasiszták karlendítését köszönésképp. Mert az higiénikus, ráadásul szép régi, római hagyomány.

Na ja, a horogkereszt meg egy ősi hindu napszimbólum, valahogy mégsem szeretjük mostanában használni, szóval az, hogy az ókori rómaiak alkarlendítéssel ávecézároztak, kevésbé hatásos érv annak fényében, hogy Mussoliniék is. Az meg, hogy ez milyen higiénikus, inkább csak valahol a szánalmas-röhejes tengelyen mozgó argumentáció, mert pont ennyire higiénikus a maszk alól ordibált ciao, a lelkes integetés vagy ha a skype-on küldjük el a szomszédot a kurva anyjába. Vagy Michetti professzort inkább, a maga egyáltalán nem higiénikus fasizmusával együtt.

Két korszakos higiénikus épp a legújabb fertőtlenítő-
receptekről beszélget. (ujszo.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése