2021. június 12., szombat

Kortárs közpornó

Minapi hír volt, hogy az illetékes elvtársak visszavonták Galla Miklóstól a még át sem vett Karinthy-gyűrűt, ami a humorban támadó csepűrágóknál jelentős elismerésnek számít. Vagy számított, tudja a fene, lassan már csak az nem kapta meg, aki nagyon nem akarta (de néha azoknak is muszáj volt), gondolom egyszerűen nincs annyi jó humorista az országban, hogy csak a minőséget díjazzák, pláne mióta a politikai lojalitás is művészi kategória lett. Tudom, nevekkel nem illik viccelni, de fogok, mert például a Vaginacsa duó  tipikus esete a helyezkedős-dörgölőzős tenyérbemászásnak, oszt' tavaly pont ők kapták.

És friss infó, hogy de Galla meg azért mégsem, mert valami közelmúltbeli előadáson elővette a farkát. Nem tudom ki mire számított, de a hír szerint eleve alsógatyában lépett fel, évek óta nyomta, hogy mekkora exhibicionista, és ha nem lesz már akkora járványhelyzet, szeretne meztelenül is fellépni.

Amúgy ezzel önmagában nincs semmi baj, a kortárs kultúrának (és na ja, a provokatívabb részének) régóta része a meztelenség, láttam én már a rijekai múzeumban elkövetett performanszot, ahol a pucér művésznő pont onnan csöpögtette a festéket az alatta elterülő vászonra, meg láttam már meztelen színészeket színpadon, még itt, fatornyos városunkban is. Hogy ez épp szándékoltan felháborító-e, vagy mondjuk nem is szándékoltan erotikus, hogy miféle esztétikai és társadalmi üzenetet hordoz, az esetfüggő, mint ahogy az értelmezés is az aktuális közönség aznapi generális lelkiállapotától függ, de ha a meztelenségnek súlya és értelme van az előadás kontextusában, akkor tőlem mehet. Nem vagyunk a viktoriánus Angliában, ahol egy kivillanó boka már-már pornográfiának számított, miként az asztalok lábát is szőnyegig érő terítő fedte, nehogy a cilinderes-zsakettes pasiknak az jusson róluk eszébe, miközben szivaroznak a grófúr szalonjában. (Pedig azokat a nagy, vastag szivarokat szájba venni... háát, nem is értem, miért nem ragaszkodtak a bumfordi pipákhoz?)

És hát ne legyünk hipokriták, évtizedek óta pucér és félpucér emberi testekkel próbálnak eladni nekünk mindenféle szart, az internet gyakorlatilag fele pornó, ahol csak a forma és az üzemeltető önvédelme kedvéért kérdeznek rá, hogy a tisztelt júzer elmúlt-e már tizennyolc. Nagy részük amúgy tuti nem, és már eleve a pornó szexuális ébredésük elsődleges terepe.
És akkor most az a gáz, ha egy abszurd humorban utazó (egyébként szerintem már régóta nem vicces) mutogatja magát? Gallában épp az a kínos, hogy már nem vicces, a farkát meg nézegesse az, akinek ez jön be, de ezért elítélni őt olyanoknak, akik az elmúlt években több időt töltöttek a PornHub-on, mint templomban, egyetemi előadáson vagy véradáson, na az a képmutatás. Pont mint mikor ilyen nagyon kemény, radikáljobboldali csávók ítélik el mélységes megvetéssel a homoszexualitást, de aztán este azt bámulják, ahogy huszonéves csajok nyalják ki egymást a monitorjukon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése