2021. június 12., szombat

Legyilkos felbujtó

VV Putyin, minden oroszok (valamint részben az ukránok és gyakorlatilag a beloruszok) cárja azt nyilatkozta, hogy nem zavarja ha legyilkosozzák. Konkrétan Biden amerikai elnök, akinek amúgy sem akarna olyan nagyon visszaszólni, mert szemben a Vatikánnal, az USA-nak kurva sok hadosztálya van, és nem fél használni őket. Meg is nyerték a hidegháborút, persze egy forró háború után mindenhol csak romok maradtak volna, meg Mad Max-stílusú törzsi villongások.

És hát az van, hogy a diktátorokat nemigen szokta zavarni, ha gyilkosnak nevezik őket. Mert egyfelől tudják magukról, csak nem érdekli őket (a diktátorsághoz azért nagyfokú, empátiahiánnyal töltött szociopátia szükségeltetik), másfelől meg otthon úgysem merik ezt mondani róluk (aki mégis, annál működésbe lép a Navalnij-paradigma), a világ többi részének véleményét meg pont leszarják. Plusz ha erős szavakkal szól róluk egy másik ország vezetője, abban ők csak fontosságukat, nemzetközi súlyukat érzékelik, a felcsúti is úgy lehet vele, hogy ha viselt dolgaival van tele a nyugati sajtó, akkor ő ettől már európai formátumú politikusként fingja a passzátszelet. Hisz a rossz reklám is reklám ugyebár, és az autokratáknak meg diktátoroknak nem elveik vannak, hanem hatalmi vágyaik és érdekeik, amikhez meg el kell adni a politikai terméket, legyen az nacionál-populizmus, gazdasági demagógia, vagy szimpla uszítás.

Putyin elvtárs is szereti magát világpolitikai tényezőnek érezni (az is, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára), és ha a jenkik elnöke személyesen küldi melegebb éghajlatra, akkor mindenki láthatja, hogy ő bizony nagypályás tényező, az meg külön félelmetessé teszi, hogy anno a KGB-ben szocializálódott. Szóval nem szarral gurigázik, tőle egy londoni emigrációban sem lehet biztonságban senki, erről ugye Litvinyenko ex-ügynök tudna mesélni, de hát volt a plutóniumos tea, ami lehet hogy még ízlett is neki. Putyinnak biztosan a halálhíre, hisz látványosan demonstrálta, nem érdemes vele baszakodni, miközben felelősségre nem vonhatta érte senki.

Szóval a cárevics gyilkos, ja, nyilván felbujtóként, de hát egy kivégzésnél sem az öl igazából, aki meghúzza a ravaszt (ő csak a fegyver biológiai meghosszabbítása), hanem aki kiadja a parancsot.
De mivel ezt amúgy is mindenki tudja róla, miért is zavarná, ha nem a saját népe mondja, tömegesen? Mert ha mégis, akkor azért kell az a menekülési terv, mielőtt érvénybe lépne a Ceausescu-protokoll, bár ez őt asszem nem fenyegeti, annál körmönfontabb egy szemétláda.

hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése