2021. június 20., vasárnap

Himnikus giccs újratöltve

Modorosh Akosh Kossuth-díjjel felékszerezett nertárs, idézem a zindexet: "új himnuszt készített." Egy ilyen híren az ember alapból már meg sem lepődik, Ártunkból és Ormányunkból én már szinte bármit kinézek, gondoltam is nem baj, megint valami vacak popipari melléktermék, amire a kormányhitűek majd jól felállnak, mint a Nélküled című giccsre. És közben elküldik a kurva anyjába azt, akinek nem áll fel tőle, izé.. nem áll fel rá.

De nem, a bombasztikusnak szánt cím mögött annyi van, hogy a tavalyról idénre esedékesedett eucharisztikus nemzetközi összeröffenés 'himnuszát' hangszerelte át, mint a producer, vagy valami ilyesmi. Szóval a Kölcsey-Erkel virtuális szerzőpáros kesergője egyelőre marad a hivatalos himnusz, pedig valami menetelősebb sokkal jobb lenne, de ugye a hagyományok, melyek szerint azt felvetni, hogy a himnuszunkat le kellene cserélni, már maga is minősített hazaárulás. (Tényleg, nem kell valakinek a haza? Olcsón megszámítom, mert kissé depresszív és lehasznált a hely, de komoly befektetőknek azért van még benne potenciál. Erősek vagyunk korrupcióban, betanított munkásokban, populizmusban és önsorsrontásban, feltörekvő diktatúrák vagy hanyatlóban lévő egykori birodalmak számára ideális gyarmat-alapanyag lehetünk.)

Viszont elkövettem azt a hibát, hogy belehallgattam a vonatkozó 'himnuszba', ami már néhány perc alatt is képes lehet - ha nem is maradandó, de fájdalmas - agysérülést okozni, nekem meg abból megvolt már az adagom, közel három évvel ezelőtt. (Azóta zsibbad a bal kezem és a bal lában, plusz nem érzek szagokat, úgyhogy a giccsel óvatosan kell bánnom, pláne hogy a hallásom is romlófélben épp.)
De ez a dalféleség, ez annyira töményen semmilyen, hogy jelentős mazochizmus kell a végighallgatásához.  Ami belőlem persze hiányzik, így csak a közepéig bírtam.

Sejtettem eddig is, hogy a római kaotikus egyház hajlamos a giccsre, és csak az a szerencséje, hogy a barokk templomaik javarészt mégis csak a korszellemet tükröző, stílusos daraboknak sikerültek. Plusz hogy a hitgyüli a dalok szintjén csúcsra járatta a biblikus giccset, és azokhoz képest még egy ilyen Akosh által ápdételt nyálhömpöly is elviselhető. Relatíve, ami itt a kulcsszó.
De most direkt nem linkelem be a műegészet, akinek hajlama van rá, úgyis rákeres a jutyúbon, aki viszont egészségesen lusta, vagy szimplán csak működik benne a túlélését biztosító önvédelmi reflex, az nem érdemel efféle gonoszkodást.

24.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése