2024. szeptember 15., vasárnap

A helyi sajt, ó...

Van egy ingyenes helyi lap, amit hetente bepostáznak a ládámba, mostanában megint. Mert az EP/önkori választások után egy időre eltűnt, gondolom nem volt már szükség arra, hogy jelöletlen PR-cikkekben fényezzék a kormánypárti örökös polgárjenőt, meg hogy leközöljék a Párt képviselőinek győzelmi jelentéseit, távirati stílusban.  (Lefestettünk összesen két mászókát, három játszótéren. Ünnepi műsorra kényszerítettünk alsósokat a közeli idősek otthonában, a Miniszterelnök Úr születésnapján. Odabasztunk a várólistáknak, eleve senkit nem műtünk meg sérvvel. Felújítottunk egy kis híján műemlék jellegű. Kádár-kori templomromot.) A mór megtette kötelességét, a mór kivehette az osztalékot, újságot csinálni meg minek, ha nincs helyzet.

Egyébként a „lap" színes, minőségi papírra elkövetett nyomdaipari melléktermék, kétharmad rész hirdetés, egyharmad rész „cikk“ (nagy sok kép, kevéske szöveg), rázva, nem keverve. Szóval olyan nagyon azért nem hiányzott.

De most megint helyzet látszik lenni, a Párt népszerűsége, valamint a Vezér legyőzhetetlenséget okozó mindenhatóságába vetett hit megrogyott. Úgyhogy megint van helyi nyilvánoság helyetti propaganda, egy-egy optika, taxitársaság, és redőnyszerelő hirdetése közé elkövetett mindenjólvan mellett. Fergeteges hangulat volt a helyi pártaktivisták piknikjén, a Gusztus Huszadikai tűzijáték akkora volt, hogy még a teszkó mellől is látszott, a városi kosárcsapat meg majdnem nyert a női horgászegyesület elleni birkafőző versenyen.

Ezt a hurráoptimizmust árnyalja és erősíti a  főszerkesztő heti jegyzete, aki vagy a hazai ellenzéket nézni le a kormányhitűség sziklaszilárd erkölcsi talapzatáról, vagy nemzetközi (ami nála gyakorlatilag csak német) kontextusban elemzi, hogy ez itt minden világok legjobbika, nyilván mert olvasta a Candide-ot Voltaire-től, csak rosszul értette. Fordítva.
Így lesz aztán az ő kis világában a helyi felcsútista polgármester minden polgármesterek legjobbika, ami abból is látszik, hogy áskálódnak ellene a Gyurcsány. Hisz akit támadnak, annál nem zörög a paraszt hiába, vagy valami hasonló.

Nemzetközileg pedig rendszeresen megtudhatom, hogy az EU rohad szét, de van remény, mert az olaszoknál és a németeknél is egyre jobban állnak a neo-, poszt- vagy protonácik, tartományi szinteken már vevő a lakosság a xenofób uszításra, és milyen felemelő érzés ez már! És persze a taljánok meg a germánok csak a nyomunkban járnak, mert nekünk már régóta van olyan despotánk, aki tisztára Horthy főméltóságú úr és Kádár elvtárs legirritálóbb tüneteit egyesíti magában, sérelmünkre persze. (Ez a „sérelmünkre“ nem maradhat ki, ez amolyan kollektív panaszkodós végjegyzet.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése