2024. szeptember 5., csütörtök

Király, királynő

Ma van XIV. Lajos francia napkirály születésnapja, a 386. Mármint a nem a francia Napnak volt királya, hanem a hasonló  nevű országnak. A fene tudja mennyire emlékeznek meg róla ma Franciaországban, de tény, hogy a Bourbonok azért a köztársaság kezdete óta nem túl népszerűek, az általuk preferált barokk építészet már jobban. De ha uralkodókról van szó, asszem Napóleonnak van a leginkább kultusza, dehát ő azért közrendűből lett császár, aki fél Európát ugye, hódítás által a birodalmává tette, és nem mellesleg ő vezette be a modern, polgári jogrendszert. (Ja itt persze az elsőről van szó, nem a III. Napóleon néven később, 1852-70 közt uralgó unokaöccséről.)

XIV. Lajos amúgy még igazi despota volt, egy nárcisztikus pszichopata, de akkoriban ez úgyszólván minden uralkodó munkaköri leírásában szerepelt. Ugyanakkor sosem mondta, hogy "Az állam én vagyok!", bár kétségtelenül ő volt, és már felnőtt, valódi uralkodóként (hisz hivatalosan négyéves korától az volt)  is ennek megfelelően vívott mindenféle örökösödési háborúkat, elvégre ő is Európa vezetőjének tartotta magát, mint utána annyian. 
Ő építette magának a versailles-i palotát, mely korának egyik legbüdösebb épülete volt, mert sok ezer emberre jutott benne pár tucat mobilvécé, úgyhogy a magasabb rangú udvaroncok oda szartak a folyosókon vagy a parkban, ahová éppen kedvük támadt. 

kulturpart.hu

Ma a király meg gyakorlatilag egyáltalán nem fürdött, jó esetben naponta egyszer, felkelés után egy nedven törölközővel megtörölgette az arcát, és annyi. Maga a felkelés amúgy napi udvari szertartás volt, ahol mindenféle hercegek grófok sereglettek a királyi hálóterembe (szobának azért nagy volt), és komoly kitüntetésnek számított, ha valaki megnézhette Lajost, ahogy a szolgák reggelente felöltöztetik. De mondom, egy nárcisztikusnak nevelt pszichopata volt, hisz normális emberként nem lehetett volna abszolút uralkodó, legfeljebb valami hollywoodi A három testőr feldolgozásban. De legalább szívből utálta a Habsburgokat.

És igazából a fenét sem érdekelte volna a Napkirály, csak ma van Freddie Mercury születésnapja is (ő még csak 78 lenne), és kíváncsiságból megnéztem, hogy kiknek még. És hát Mercurytól sem volt idegen a nárcizmus, csak ő inkább altruista volt, nem pszichopata, de az egykori királyhoz hasonlóan ő is odavolt a barokk művészetért, meg a királyi pompáért. (Na ja, már a zenekarnak ő adta a Queen nevet.) És bírta az art deco-t, amit viszont a Lajos már nem érhetett meg, de lehet hogy ezt azóta se bánja...

pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése