2024. szeptember 20., péntek

Most aztán megkapta a Nyugat már rég

„Vlagyimir Putyin bekeményített: olyat tett az orosz elnök, amire még sosem volt példa“ - olvasom az egyre inkább origósodó indexen. de már nem várok semmi meglepőt. Egyrészt mert egy konkrét háborús bűnös, pszichopata diktátor és tömeggyilkos (ez olyasmi, mint a hentes és mészáros), aki már régóta az, nemigen tud már semmi példátlant tenni, amit ne tett volna már meg, másrészt pedig az ilyen címek tíz esetből tizenegyszer csak hatás- és kattintásvadász nagyotmondások.

Most például az van, hogy a cárevics elvtárs két évvel meghosszabbította a nyugati országokkal szembeni élelmiszer-embargót, amiben az a kurva nagy bekeményítés, hogy eddig évente hosszabbítgatták, de most rögtön két évre, és helyből ám, nem nekifutásból! De az embargó 2014 óta van lenni, és eddig sem az EU-országok, sem az USA vagy Kanada gazdasága nem roppant bele, hogy az oroszok maguknak termelik a répát meg a kukoricakonzervet, és szigorúan összevont szemöldökkel nem vesznek kaját ezektől a rohadt nyugatiaktól. Amúgy is erősek mezőgazdaságban, a krumplinál csak a taktikai atomfegyverekben jobbak, illetve lakosságarányosan náluk legnagyobb az ablakon kieső gazdagok száma.

És hát ez a Putyin is kemény, mint a kád széle, de hogy ne lett volna rá meg a tetteire példa, az minimum irodalmi túlzás. Ez az ex-KGBS mocsadék pont a nagyorosz nemzeti mitológia, meg a néhai Szovjetunió iránti nosztalgia kettősére építve akar egyszerre Nagy Péter cár, meg Sztálin generalisszimusz lenni, pedig a mából nézve azért egyik sem volt egy azonosulható fazon. És még a cár jön ki jobban kettejük összevetéséből.

Putyin meg hiába keményít (szálkásít, tömegesít, merevedik), csak arra van esélye, hogy az orosz történelemkönyvekben lehessen legalább is részben pozitív hűs, de mintha arrafelé mindig valami despota óhajtására lenne kondicionálva az istenadta nép. Amíg él, még zsarolhatja a fél világot (csak pont nem a hülye kis embargójával), de haló... izé, halott poraiban, mint történelmi alak, már csak az otthoni szemétdombján lehet majd ő a legnagyobb kiskakas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése