2024. szeptember 7., szombat

Hírprimitív generátor

Ki a hülyébb? A primitív mesterséges intelligencia, amelyik túl kevés adatból dolgozik és manipulál sérelmünkre, vagy a kretén fogyasztó, aki kattint minden baromságra, amit csak elé tolnak, mer' tájékozottnak akar lenni? De kezdem az elejéről.

Van egy filmnézős/letöltős oldal, ahonnan a néznivalóim egy jelentős részét szerzem (amúgy főleg más letöltős oldalakra hivatkozik), elég hektikus a felhozatala, de sok jó cuccba futottam már bele ott. Viszont nem tudok napirendre térni a felett, hogy dermesztően primitív „hirdetésekkel“ próbálnak kattintást generálni a fene tudja kiknek. Mert soha nem kattintok ezekre, úgyhogy nem tudom hova vezetne a link

Az még hagyján, mikor azt a „hírt“ promotálja, hogy „A 96 éves burját sámánasszony szerint hamarosan összeomlik a New Jorki tőzsde“ (ezzel a hejesírással mondjuk bármi összeomlana), de a legdurvább, mikor magyar hírességek neveit illeszti be valami rémisztésbe, láthatóan véletlenszerűen. Hol ez került kórházba, hol az haldoklik, de az nyilvánvaló, hogy valami kezdetleges AI generálja ezeket, ami a gugli fordítóhoz képest sem tud magyarul, így aztán nem mindig ismeri a J és az LY különbségét, vagy a két karakteres mássalhangzókat. (Lásd: Esztergájos Cecília, Mésáros Lőrinc)

A lényeg csak annyi, hogy valami borzasztó kontextusba helyezzen neveket, vér, halál, siralom, fogaknak hullatása és könnyeknek csikorgatásra, mert arra kattint a sok bamba birka. Ilyeneket dob elém, ahányszor csak odanézek (konkrét nevek nélkül, azok ötpercenként változnak, és tényleg teljesen random módon):

- Fél órája jött a szörnyű hír Maci Laciról
- Korházba került Füles
- Élet és halál határán Miki egér
- A sokkoló igazság a Kockásfülű nyúlról
- Kotkodát kórházba szállították, méreg került a vérébe
- Tragédia: részletek Garfield állapotáról a klinikán
- 13 perccel ezelőtt nagyon szomorú hírek érkeztek Micimackóról
(És ezek szó szerinti átemelések, csak neveket vettem rajzfilmekből.)

De ha épp nem celebek haldokolnak a sokkoló kórházban döbbenetesen (tényleg, ez az ócska AI feltehetően főleg Zorigót olvas, onnan tanul az algoritmus ostobán bombasztikusnak lenni), nos akkor semmitmondó sablonszövegeket hány ki magából, amik mellett egy-egy fénykép van, valamiért főleg a Dagadté. Mondjuk ez is csak az erősíti, hogy a kormányhítű médiából okosul a magyarul kommunikálásban. Kommunikálásilag:

- Törvényt fogadtak el a nyugdíj megszüntetéséről
- Készüljön fel: hamarosan fény derülhet a titokra
- 10 döbbenetes fotó, ami leleplezi az Európa Uniót
- Új szenzáció: korrupció az akadémián?

Hát, ha ez a mesterséges intelligencia generálta jövő, azaz így marad a jelen, akkor van remény az aggodalomra. A szép új világ egyre rondább. Meg egyre szánalmasabb, röhejesebb és főleg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése