2024. szeptember 4., szerda

Réges-rég, de ugyanebben a galaxisban...

Este olvastam a hírt, egyáltalán nem breaking news formájában, hogy rohadt nagy aszteroida csapódott a Jupiter egyik holdjába, a Ganymedesbe. Szerintem amúgy Ganümédész lenne a magyaros átírása ennek görög mitológiából szalajtott alaknak (aki még Zeuszból is előhozta a buzit), de a csillagászok nyilván úgy nem értenék, és/vagy nem ismernék fel, márhogy nemzetközileg.

Amúgy a hír friss, a történés nem, mert a becsapódás négymilliárd éve történt. Lehet, hogy akkor is megírták a tévéhíradók, de nem emlékszem, szerintem még óvodás voltam akkoriban. Viszont az érdekes, hogy az a bizonyos aszteroida hússzor akkora volt, mint amitől felénk kihaltak a dinoszauruszok, úgy 66 millió évvel ezelőtt. (Mondjuk az sem rémlik, biztos átaludtam.)

De akkor lehet, hogy voltak a hülye nevű holdon dínók, csak kicsapódott a tojásaikban a fehérje a becsapódástól, így aztán már nem szaporodtak tovább, még a túlélők se. Viszont akkor lehetnek még madarak arrafelé, elvégre nálunk is azok a szauruszok mai örökösei, ami mondjuk vicces például egy tyúk vagy egy rigó vonatkozásában. Tekintetében. Úgy értem egy T-Rex vs. Kotkoda összevetés azért enyhén szólva is fura, még szerencse hogy sosem szerepeltek egy rajzfilmsorozatban.

Amúgy a hold akkora, mint egy kisebb bolygó, nagyobb vízkészlete lehet, mint a Földnek, igaz fagyott formátumban, szóval az ottaniak (a madarak) biztos jéggel szeretik a gin-tonikot, van légköre is, de egyik sem elégséges érv, hogy oda menjünk nyaralni. Egyrészt kurva hideg van ott, de nincsenek sípályák, másrészt meg 700 millió kilométert utazni a valami fapados légitársasággal már a hülyének se éri meg. Már ha a légitársaságok közlekednek, vagy egyáltalán értelmezhetőek a bolygóközi légüres térben...

Az igazi ok, amiért nálunk kihaltak a dínók.
(saját.kép.én)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése