2024. szeptember 2., hétfő

Rajongásmentesség

Az Indexen, pontosabban a Dívány című aloldalán rendszeresen kitöltök mindenféle hülye, jobbára felesleges, a lexikális tudást favorizáló kvízt, és általában jól is megy. Kivéve, ha ki sem töltöm, mint a "Hogyan folytatódnak az alábbi népdalok" felütésűt, népdalokat ugyanis nemigen ismerek, főleg mert a magyar népzenét gyerekkorom énekórái óta utálom. Jó, persze a nemzettudat meg a mifene, de hát van aki laktózérzékeny vagy pánikbeteg, és én a népdaloktól vagyok az utóbbi. (Oké, néhány ír népdal még csak-csak menne, dehát kinek a pap, kinek meg papírja van róla, hogy botfülű.)

Viszont kitöltöttem, épp az imént valami extra nehéz történelmi kvízt, mintegy hetven százalékosra, amivel egy nyelvvizsgán át lehet menni, de de ettől még a fenét se érdekli, hogy változatos időpontokban épp hányadik Ferdinánd vagy Lipót volt a király. Amúgy is rémes volt a történelemtanítás, persze még bezzeg az én időmben,  de lehet hogy azóta kevésbé papírízű. Ám mikor én jártam a közoktatásba, nagyjából annyi volt, hogy királyok, csaták, királyok csaták, lázadások, újabb királyok, ipari forradalom, és még csaták.

Erre a kvíz értékelésénél ezt olvasom (miközben rám nem vonatkozik, mint írtam én hét pontot szedtem össze a tízből), hogy „8-10 pont: Gratulálunk, csodás eredmény! Jól látszik, hogy a történelem nagy rajongója vagy!“
Itt fagytam le kissé. Ki a fene lehet a történelem "nagy rajongója"? Mi a frász rajonganivaló van a történelmen? Az odáig még megvan, hogy valaki a történelmi regényeket szereti, filmeket és a középsúlyos múzeumbuzi (ilyen velem is előfordul), meg lehetett valakinek a kedvenc tantárgya a töri, de a történelemért, mint tények időbeli sorozatáért rajongani? A történelem nem rockzenekar, focicsapat vagy sorozat, illetve sorozatnak sorozat, csak  nem úgy. (Különben is, a múltkor valami kommentfalon szembejött egy félagyú, akinek a kedvenc történelmi sorozata a Trónok harca. Meg A gyűrűk kúrnak című cselekményes pornó, nyilván.)

Szóval nem csoda, hogy kevesebb pontot értem el, hisz nem vagyok a történelem rajongója, mint ahogy a magasnyomási légtömegeké, vagy a  melléknévi igeneveké sem. A Queen vagy a Pogues az más, miként újabban a Skating Polly. Vagy a Dr. Who, aki ki a fene?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése