2024. szeptember 6., péntek

Világpolitikai halljakend

Vlagyimir Vlagyimirovics Pszichopatov cárevics azon viccelődött a minap, hogy annak örülne, ha Kamala Harris nyerné az amerikai elnökválasztást. Csak mert olyan őszinte a nevetése. (Olyan őszinte, amilyen Putyin mosolya már rég nem.)

Ami azért fura, mert elvileg Trampli Donáld győzelme lenne neki jobb, hisz a szociopata kolléga már belengette (ahogy itthon a Dagadt is), hogy ha ő nyer, huszonnégy órán belül vége lesz az orosz-ukrán háborúnak. Ami persze nyilvánvaló faszság, de ha a jenkik kiszállnak Ukrajna támogatásából, kétségtelenül nem húzza már sokáig az ukrán hadsereg. A ruszkik meg jó eséllyel megtarthatják az eddig elfoglalt területeket, persze a tíz éve annektált Krímmel együtt. (A Krímet még értem is, de azt már kevésbé, hogy mondjuk Luhanszk mire kell nekik, már túl azon, hogy csak.)

Szóval a cárevics elvtárs jól járna a republikánus széljobb jelöltjének győzelmével, ehhez képest emlegette Harrist kívánatos (na nem úgy, bár tudja fene) elnökként.

De a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az egész csak fordított pszichológia, azaz mivel az orosz despota méltán népszerűtlen az amerikai választók körében, ha ő valakit támogat, arra sok, most még bizonytalan eleve nem szavaz majd, szóval ő Tramplit támogatja, csak így. Mint ahogy nálunk mondotta volt a Felcsútok Géniusza, ne azt nézzük, amit mond, hanem amit tesz. (Amivel egyébként beismerte, hogy sokat hazudik, de ez valahogy senkinek nem tűnt föl, még neki sem.) Putyin elvtárs most azt teszi, hogy direkt mást mond, szóval hazudik, szofisztikáltabban fogalmazva, manipulál. Megtéveszt, ravaszkodik, színészkedik, na ja, pont mint ahogy egy volt KGB-s tiszthez illik.

- O - 

És a másik érdekes putyinológiai (putyinisztikai?) fejlemény, hogy elment a forma Mongóliába, ahol nem tartóztatták le. Mert ugye az van, hogy a Nemzetközi Büntetőbíroság (avagy International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene, márpedig nevezett szervezetnek Mongólia is a tagja, szóval kötelessége lett volta tartóztatni. Le.

De nyilván a mongolok Dzsingisz Kán óta már nem az a kimondott világhatalom, ők nem húzogatnák az oroszlán bajuszát, a farkát meg pláne nem, márpedig a nagyorosz birodalomban a macsó Putyin az első farok, minden más farok csak utána jöhet, már ha egyáltalán.

És akkor még ott van Kína, az oroszok nagy támogatója, és Mongólia nagy testvére, pontosabban inkább csak szomszédja, na velük sem jó rosszban lenni. Úgyhogy az amerikai külügy igen megértő volt, hogy bilincs helyett vörös szőnyeggel várták az orosz diktátort, mert az igazából senki sem gondolta komolyan, hogy ez az elfogatóparancs kicsit is több lenne egy szimbolikus gesztusnál.

Mert ha elképzelem mi lett volna, ha tényleg megpróbálják elfogni az arcot az ulánbátori reptéren, akkor valami kisebb tűzharcot látok magam előtt, ahogy az orosz kommandósok gyűrűjében Vlagyimirt visszatuszkolják a gépre, és barátságos rakétázás kíséretében már szállnak is fel. A hadüzenet ráér másnap.
Ám e helyett baráti, elvtársias légkörben körbenyalta egymást a két elnök, amitől Putyin mosolya talán egy kicsit őszintébb lett, bár még messze nem egy Kamala Harris. Nőnek például sokkal rondább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése