2024. szeptember 10., kedd

A szellemi csúcsok magasságából

Napi Zorigó: „Orbán Viktor kötcsei beszédét elemezte ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tudományos igazgatója.“ - Tudja fene, ez a faszi kábé annyira tudományos, mint egy lábas babfőzelék, de mivel igazgató is a kormányközeli alányalodában, nyilván jelentős tekintély bárhol, ahol a szakmaiság szart sem ér a lojalitáshoz képest.

Az arcot korábban folyton „alkotmányjogásznak“ titulálták, ami nagyjából annyiban merült ki, hogy jogot végzett, de a felcsútista szektában sokan vannak ezzel így, és hát egy egyetemi diplomától senki nem lesz tudós. Én csak tudom, nekem is van olyanom, azt mégse lettem számottevően tudományos, plusz tanítottam egy csomó embert, aki a nálunk szerzett diplomája ellenére még csak értelmiséginek sem volt mondható.

Ez a Lomnici fazon is így van ezzel, mert nyilvános megnyilvánulásait figyelve egyértelmű, hogy ő sem értelmiségi, diploma ide, PhD oda. Annak a létállapotnak ugyanis az egyik legfontosabb összetevője az autonóm gondolkodás, a saját véleményalkotás képessége és gyakorlata. Amihez kell még némi műveltség és meg is lennénk, a diploma például egyáltalán nem feltétele az értelmiséginek levésnek. Neki viszont nincs véleménye, ő a Párt üzeneteit szajkózza, csak a kormányzati óriásplakátokkal ellentétben, bővített mondatokban is képes beszélni. de ettől még nem lesz több, mint egy hirdetőoszlop, üzenőfal, avagy a propagandaminisztérium köríméljeinek felolvasója.

Ezen a lassan klasszikussá érő videón például azt látjuk, hogy a tévesen közszolgálatinak nevezett állampárti tévé riportere, miként adja a szájába az átpréselendő üzenetet, ennek az intellektuális csúcsmodellnek:


A Zorigón is hasonló szellemi autonómiáról leárnyékoltságról tett tanúbizonyságot, amennyiben mindenben és teljes  mértékben egyetértett a Dagadt hagymázas, az érdemi válaszokat messziről kerülő szövegével, plusz mindenhez talált egy két bizonytalan eredetű statisztikai adatot, amivel meg is támasztotta. Persze tetszőleges statisztikákból lehet kimazsolázni egy-egy olyan adatot, amire aztán felfűzhető egy komplett, érvelésnek látszó hadoválás. (Az angolban amúgy nem mazsolát mondanak ilyenkor, hanem cseresznyét, a kimazsolázás ott "cherry picking". Példamondat: So don't try to cherry-pick facts to win an argument.)

De Lomnici elvtárs jó elvtárs, ő kimazsoláz egy-két adatot, amivel kedveskehet gazdáinak, egy tálból cseresznyézik. (Na, csak összeér a két kultúrkör.)

Így aztán csak úgy sorjáznak nála a pártszerűen vonalas kommunikációs panelek, például hogy a páratlanul sikeres békemisszió után a gazdaságot is rendbe kell tenni, mert most háborús költségvetésünk van (nyilván, mert háborúban állunk, Brüsszellel), de majd jól be lesz készítve a békeköltségvetés a békepárti kormány részéről, sérelmünkre. (Az meg talán még sokaknak megvan, hogy mikor a pártvezér és kancellár először ment "békemisszióra", 2022-ben Moszkvába, nem sokkal később az oroszok megtámadták Ukrajnát. Mikor meg lefutotta az idei békemaratonját, persze nemkormánygép repülőkkel, akkor meg az ukránok törtek be Kurszk felé Oroszországba, miközben a ruszkik egy ukrán gyerekkórházat bombáztak meg, nagy hősieségükben.)

Az most kapásból nincs meg, hogy háborúpártizza-e az ellenzéket, de mintha ez mostanában kezdene kikopni a Párt üzenetei közül, nyilván megmérték, hogy nem jön be, ez már akkora kurva nagy hazugság, hogy még középsúlyosan sérült felcsútista hívők sem veszik be. Az már a párszerűség godmode fokozata, ha valaki azt gondolja, hogy pl. Gyurcsány vagy Magyar Péter háborúba vinné az országot, ráadásul azért, mert erre utasítják őket a Talán Tudjuk Kik.
De a lisztferihegyi repteret azt meg kellett venni, mert a nemzeti szuvenírvédelem oszlopa, és egyben fundamentuma, hogy nemzeti (értsd: állami, azaz kormányzati) kézben legyen. Mintha a kifutópályákat el tudná vinni egy külföldi tulajdonos Amszterdamba vagy Nizzába, csak mert ott bántóan kevés az aszfalt, és akarnak még... Hogy egy kis híján összeomló költségvetés mellett mi a faszért kell csillió forintot beletolni a reptérbe, arra tényleg nincs racionális magyarázat, már azon túl, hogy csak! (Meg Lölőéknek is kell majd onnan néhány százmilliárdért megrendelés, akárki meglássa.)

És persze a Felcsútok Géniuszát megkérdezte valami idegen ügynök újságíró, hogy szerinte rendben van-e, hogy az állam a saját vejétől vesz tök üres, és egyelőre semmire sem kellő irodaházakat, potom 500 milliárdért, vagy ahogy jobban hangzik: ötszázezermillióért. Mire a nyaraló maffiózónak öltözött vezér azt mondta, hogy dehát ez tök szabályos, szóval nincs itt semmi látnivaló. Azon túl persze, hogy ők hozzák a szabályokat. Maguknak. És egy normális (azaz igazi) demokráciában egy(!) ilyen ügy után, nemhogy nem lenne már miniszterelnök, de egyenesen a tárgyalóteremig bukna, vádlottként persze. Amire meg ifj. Lomnicinak meglenne a logikus magyarázata (deep state, háttérhatalom, Brüsszel, tudja fene), feltéve hogy időben megkapná a brossúrát a Tóniéktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése