2015. július 7., kedd

Bambula

Két hír került nagyjából egymás mellé-alá a 444-en, az egyik egy siófok mellet jógafesztiválról szólt, a másik meg egy Pekingben megrendezett bambulóversenyről. És a kettőnek persze van köze egymáshoz.

Mert bár a kínaiak lassan kezdik (vagy szeretnék) elfelejteni tradícióik egy részét, azért azt, ha valaki két órán át, alacsony pulzussal, semmitől sem zavartatva bámul maga elé az meditál. Illetve aki meditál, az bambul, egy nézőpontból. (Aki meg nem meditál de bambul, az én vagyok fáradtan, mikor véletlenül a Muzsika TV-re kapcsolok.)

A fő különbség annyi, hogy az egyik eseményen európaiak bambulnak az erdőben, a másikon meg ázsiaiak meditálnak a városban, vagy fordítva - ázsiaiak erdőben bambulják a várost, európaiak meditálnak a bambuláson, erdők bambulják a városi meditációt etc.

De az biztos, hogy mindkét csoport tagjai igen csak ráérnek, meditatíve bambulni sok időt igényel, ráadásul bambulás nem olyasvalami, amibe csak úgy beleveti magát az ember, bemelegítés nélkül, a bambulásra rá kell készülni. Először is le kell csendesítenünk az elménket, ez kemény munka és nagyon stresszes, eltart jó darabig. Aztán bambulás után fel kell magunkat pörgetni, mert bambán elég veszélyes pl. autót vezetni, üzleti tárgyalást lefolytatni vagy botmixert használni. A manikűrkészletről nem is beszélve...

Ráadásul ha a bambulás versenyszerű, még több stresszel jár, amitől nehezebb bambulni, de ha belegondolunk ez normális, a versenyúszás is sokkal keményebb mint a nyári strandolás, a kiélezett versenyekben van az igazi kihívás, aki egy város közepén, izzasztó küzdelemben bambul, az már nem szarral gurigázik, az már odateszi magát. És mint ilyen tiszteletet érdemel, hisz nagyon sok idő, energia és lemondás kell az eredményes bambuláshoz. Fel kell adni például az érdeklődésünket és koncentrációnkat, meg azt a bennünk motoszkáló gondolatot, hogy csináljunk valamit. Az ilyen esszenciális bambuláshoz sok évnyi gyakorlás, rengeteg edzőtábor és speciális diéta kell (csupa seizű, érdektelen étellel.)

Mint minden versenysportot, ezt is rövidebb távokon érdemes kezdeni, menet közben majd úgyis kiderül, az ember alkalmas-e a hosszabb menetekre, kibírja-e, hogy órákon keresztül ne jusson eszébe egyetlen épkézláb gondolat sem, Aki alkalmas erre, módszeres edzéssel és kitartással igazi, felső kategóriás bamba lehet, aki ugyan nem alkalmas semmire, de ez nem is zavarja. A bambulás a legmagasabb szinteken már l'art pour l'art helyzet, az akarat, a szándék, a cél feloldódása a boldog semmiben, maga az eredményhirdetés felé tartó jógafesztivál.

Az még persze nem dőlt el, a bambulás olimpiai vagy paralimpiai versenyszám lesz-e a jövőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése