2015. július 4., szombat

Tulok

Kétségtelenül az egyik legutálatosabb állatfajta a hordában dudáló tahó, aki elsősorban esküvői konvojok keretében igyekszik pokollá tenni mások életét. Az ilyen tahó hétköznap kis híján normális ember, eszik, alszik, ürít, kommunikál, ám ha szombatra hivatalos Szerénke, a másodunkahúg esküvőjére, előjön belőle az igazi, talajmenti prosztóság, és amint meglát egy kósza színes szalagot a Suzuki kilincsére szervülve, elsöprő vágy támad benne, hogy nyomja, csak nyomja a dudát, mintha legalább is az élete múlna rajta.

A dudáló tahó egymagában persze gyenge és hamar elgyávul, nem nyomja állandóan a dudát (legfeljebb álmában csenget egy picit), azonban amint csoporttá szerveződik, és meghallja a hordavezér tahó béemvéjének acélos dudáját, egyből felhorgad benne a nagy löttyös szittya indulat. Vagy csak kicsi a farka és kompenzál, fene tudja.

Ha valaki felelőségre próbál vonni egy dudáló tahót, öntudatosan kikéri magának (a második felest, ő még azzal simán elvezet Hódezmő... Hómező... Heződmó... nnna, Vásárhelyig is, akárhol is legyen az). A dudáló tahó alapelve, hogy ilyen esküvő egyszer van az életben (akkor is ha neki magának volt már három), vagy épp csak realista és sejti, hogy soha többé senki nem hívja meg, azok után, amiket nemsoká művelni fog, szóval egyszer élünk, mondja, és beugrik a nagybőgőbe. Csak előtte dudál egy kicsit, a többiekkel, míg oda nem érnek ahova, mert a csárdában ugye már nem férnének meg egymással dudálva. (Ha a valaki a csárdában többedmagával dudálni akar, pokolra kell annak menni, ott kell neki megtanulni, hogyan kell a dudát nyomni.)

Azonban én, minden búval baszott bélelt szombaton minimum 15-20 dudáló tahókból álló konvojt szenvedek végig, akik pont az ablakom alatt kapnak pirosat, és ott nyomják, nyomják, nyomják, mintha nem lenne holnap, vagy mintha nekik kifejezetten tetszene ez a koponyarepesztő koncert. És nem lehet tenni ellenük semmit. Szólni pl. reménytelen a tulkoló tülköknek, illetve a tülkölő tulkoknak, mert nem is hallják, meg a következő saroknál a tahósor vége, esetleg lehetne ellendudálni, valami ellenfázisú hanggenerátorral, de minden tahó autója kicsit más hangon szól, vagy:

Mint a majmok a Madagaszkárban: Akinél esetleg van kaki, most kell dobálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése