2015. július 5., vasárnap

Hőségriadalom

Gyakorlatilag minden hírportál azzal jön valahol a kezdőlapon, hogy „durva kánikula van/lesz/fenyeget“, „gigavörös überriasztást adtak ki másfél megyére“ vagy „hatvanhárom további trükk kánikula esetére“.

Komolyan csodálkozom, hogy egyesek komolyan csodálkoznak azon, hogy nyáron meleg van. Ennél jobban csak akkor szoktak csodálkozni (és mindenféle válságstábok által változatos „riasztásokat“ „kiadni“) az illetékesek, amikor télen havazik, öt centi hótól nálunk megbénul az ország, jegesmedvék kezdik terrorizálni az éhező és átfagyott lakosságot, a mini szterelnök meg garbóban gondterhelt. A nyáron meg olyanokat kommunikál minden meteorológus, urológus és politológus, hogy egyfelől kurva meleg lesz, másfelől igyunk sok vizet, harmadrészt meg csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van. (Tényleg, van már kánikulaügyi kormánybiztos, vagy legalább egy melegelhárító miniszterelnöki megbízott, helyettes államtitkári fizetéssel?)

Valószínűleg hülyének néznek szinte mindenkit, nem is csoda, tizenéve nyomják a papucsállatkákra szabott politikai kampányokat, hol gügyögve, hol bibliai-kiátkozós stílusban, a lényeg csak annyi, hogy az ún. üzenetek, ne legyenek egy tőmondatnál kiterjedtebbek. Így aztán a rutin azt súgja, szólni kell az embereknek, hogy menjenek hűvös helyre, ha meleg van, és ne felejtsenek el rendszeresen fogat mosni, meg levegőt venni. A nagy tájékoztatási kampányból meg annyi jön le, hogy nagy katasztrófa közeleg, az apokalipszis lovasai nyerik a hétvégi derbit, valamint a globális felmelegedés meg a háttérhatalom áskálódása ugyebár.

Bezzeg régen, meleg volt nyáron akkor is, nem arról van szó, de akkor nem ilyen ocsmány agresszív módon volt meleg, rendes polgári módon volt, vasárnap délelőtt templomba ment a hőség is, tiszta inget húzott, úgy ment. Most meg ilyen globalizációs meleg van, mert az indiaiak meg a kínaiak csak hasítják az atomot, meg gyártják a mikrocsippet, nekünk meg itthon leég a hajunk, ha kimegyünk az erkélyre. Be kell látni végre, hogy a meleg legalább akkora probléma hazánknak mint a beélhetési megvándorló menekültek vagy a Soros norvég pénzén hizlalt sátánista metálzenekarok.

Úgyhogy az a nagy helyzet, hogy a káni kula (Milyen kaka is ez valójában? Kutya?) ellen nem a sok víz segít, vagy a légkondi (különösen ha otthon nincs, és a multi-imperialista teszkóban élvezkedünk a huszonkét fokban), a káni kulát a globalizáció hozta ránk, úgyhogy tüntetni kell ellene! Nem leszünk gyarmat! Foglalják bele az alapkotmánytörvénybe, hogy harminc foknál júliusban sem lehet melegebb! Ha magasnyomású front vagy, ide nem hozhatsz trópusi légtömegeket! Melegfelvonulást csak télen rendezhessenek, amikor jól jön!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése