2018. április 24., kedd

Félkrajcár

A különbözőféle és fajtájú hírességeknek mindig nagy gondot okoz, hogyan is tartsák fenn a feléjük irányuló figyelmet, hisz egy trashreality szereplője meg egy Oscar-díjas színész egyaránt annak megfelelően keres, hogy mennyire népszerű, illetve hogy egyáltalán mennyire ismert. Egy elfelejtett sztár már csak a kiskakas gyémánt félkrajcárját kaphatja, holott a csúcson még legalább tíz gyémántkrajcár volt a gázsija.

De a közérdeklődés fenntartása egyáltalán nem könnyű, nagy ma a médiazaj, túl sok a celeb, keményen kell taposni a felszínen (képernyőn, színpadon, eladási listákon, rendőrségi hírekben) maradásért, szerencsére azért vannak lehetőségek:

- Hülye vetélkedőkben szereplés: Az önmegalázás legegyszerűbb formája, mikor százhúsz kilós szőrös pasik ugrálnak rózsaszín tütüben, vagy szőkített luvnyák állítják határozottan, hogy Svédország fővárosa Norvégia, esetleg a közepesnél sokkal rosszabb műsorvezetők öntik nyakon egymást szarnak látszó csokipudinggal. Az ilyenkor begyűjthető ismertség/figyelem viszont csekély, de legalább rövid életű, ami egy későbbi valódi karrier szempontjából még jól is jöhet.

- Hülye képek/videók feltöltése: Bárhová, ahol sokan láthatják. Egy insta-poszt a modellkarrierre vágyó alany fenekéről, egy különösen trágár twitter-üzenet vagy valami fészbuk-kontent, lehetőleg szaftos magánéleti részletekkel. (Ha az ember párja szintén celeb, remekül ki lehet teregetni a kapcsolat mocskos kis részleteit, a celebek úgyis arról ismerszenek meg -többek között- hogy vagy épp most lettek nagyon szerelmesek, vagy épp szakítanak/válnak.)
Ha meg végképp nem jut eszébe semmi az embernek, el lehet játszani azt amit a minap Anthony Hopkins (Szőr!), azaz ijesztően hülye pofákat vágni egy videón (istenem, a faszhelikopterezés az ő korában már nem állna jól), nézettség generálásához meg a mémesedéshez.

- Függőségek: Egy rendes híresség iszik vagy drogozik vagy szerencsejáték-függő, esetleg szexmániás, illetve ezek tetszőleges kombinációit gyakorolja (szex közben pókerezik, gyógyszerre iszik, bekokainozva whiskyshordót dug etc.), részben a figyelemfelkeltés miatt, részben meg azért mert egyszerűen jólesik neki. A függőségek remekül kihasználható eszközök, a drámai helyzetek, a leépülés is príma híranyag, aztán a rehabról is jókat lehet nyilatkozni a bulvármédiának.

- Rendőrségi ügyek, közbotrány-okozások: Ez a kategória összefügg az előzővel, gyakran egyszerre alkalmazzák őket (ez az ún. Stohl-effektus), a rendőrségi hírek garantáltan felszántják a teljes médiát, és ugye mindegy hogy mit, csak beszéljenek az emberről.

- Valódi teljesítmény: Ez a legnehezebb ügy, mert ezt veszi észre legkevésbé a közönség, különösen ha nincs is egyáltalán. Úgyhogy talkshow-műsorvezetőknél és reality-szereplőknél egyáltalán nem működik, de művészeknél is csak akkor, ha kapnak valamilyen díjat is, addig csak a szűk törzsközönségük szemében sztárok. Kivéve ha közben drogoznak, hülye videókat töltenek fel vagy elmennek a tévébe rózsaszín tütüben ugrálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése