2018. április 23., hétfő

Gusztustalan gesztus

Egy cikk szerint, a legfőbb francia bíróság szerint is joggal tagadták meg az állampolgárságot attól az algériai (gondolom muszlim)nőtől, aki nem volt hajlandó kezet fogni az állampolgári papírok átvételekor. Ez azért vicces, hisz addigra már megkapta az állampolgárságot, és ha mndjuk postán küldik neki a dokumentumokat, akkor a postással kezet nem fogás lesz a kizáró ok? Vagy ha mondjuk online is megkapja, akkor kötelező lájkolni a helyi közigazgatási hivatalt, vagy mehet vissza a balettba ugrálni?

Biztos az volt a baj, hogy a nő muszlim, ezért bár neki ez vallásilag aggályos, mégis muszáj vele kezet fogni, már csak a kézfogás eredeti értelme miatt is. Hisz a gesztus azt demonstrálta, hogy "nincs nálam fegyver" (erről szól az "itt a kezem nem disznóláb" is, mert a disznóláb az valami nagy ósdi pisztolyféle), ez meg egy mocskos arabnál ugye elég fontos.

Így a Járási Gesztusügyi Hivatal jól kiakadt, és mint a sértődött óvodás, már vonatta is vissza az állampolgárságot, gondolom közben a nyelvét is kiöltötte, ha már gesztusok...

Persze akkor már inkább ölelgetni kellene egymást, nem kötözött-e bombát magára a másik. A visszautasítás indoka egyébként valami olyasmi volt, hogy a kezet nem fogás azt bizonyította, hogy az illető nem asszimilálódott eléggé. Ennyi erővel akkor arra is hivatkozhattak volna, hogy nem iszik bort, pedig az a tradicionális francia reggeli, nem szereti a fokhagymaszagot vagy szerinte Jean-Paul Belmondonak igen is krumpliorra van. Ez mind azt bizonyítja, hogy nem asszimilálódott, vagy nem eléggé, vagy a nem megfelelő módon. (Mondjuk szerintem elég, ha integrálódik, illetve elégnek kellene lennie.)

De hát a francia hatóságok nem foglalkoznak a részletekkel. Nyilván nem, hisz azokban az ördög rejlik, azt meg a pokolba kívánják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése