2018. augusztus 19., vasárnap

Fogyasztói társ a dalom

Nálunk a lakótelepen mifelénk, ez a vasárnap már igazi hétfő, legalábbis a szentistváni értelemben, mindenki úgy nyomul a környékbeli kisboltokba, mintha nem lenne holnap. Vagy lenne, csak általános munkaszüneti napként, amikor nincs teszkó, meg spár, az aldi meg még ki sem nyitott, még vadul átépítik, persze nem a hosszabbított hétvégén.

A telep népe azonban aggódik, hogy holnap nem lesz zsömle, hisz teszkó nélkül a pék sem süt eményt, ezért rohamozzák a garázsdiszkontokat. Amik amúgy (ha korlátozottabban is, de) nyitva lesznek holnap is, sőt lesz bennük kenyér is, meg kannásbor parizerrel, hogy csak az alapvető élelmiszereket említsem. Meg féldecis kommersz, unicum ízesítésű ipari vodka, ami a hozzám legközelebb eső kisbolt slágerterméke, legalább is erre utal a bolt előtt fogyasztó, változatos összetételű ám egységesen borostás férfihorda. Tényleg, a reggel hat órai nyitástól az este nyolcas zárásig folyamatos a bolt előtti fogyasztás, és a mellette kialakuló spontán népgyűlés (rohadtpolitikusok, hajráfradi, mocskoskurva - a legjellemzőbb témák), én legalább is még soha nem tudtam úgy érkezni zsömléért, hogy három-öt, atlétatrikóba töltött lokális proletár ne posztolt volna a bolt előtt, féldecis üveggel a kézben, további hárommal a zsebeiben. A doboz sör opcionális, és mindenképp akciós.

És mivel holnap 'gusztus huszadika, az összes környékbeli, néni-jellegű néni tejért meg kenyérért áll sorba, nyilván nem merik leküldeni a férjüket, mert az kannás borral térne haza, amitől átmenetileg erősek lesznek és bátrak, de az önbizalmat nem lehet megkenni margarinnal, és a tejberizs hozzávalói közt sem szerepel. 
Csak a Puffin lekvár ad nekik erőt, és mindent lebíró akaratot!
Így aztán inkább Terike néni shoppingol, illetve próbál, de öt perc után sem tudja eldönteni, hogy a kétféle másfeles tartós tej közül ő melyiket is szeretné, végül az eladó csaj unja meg, és beteszi a szatyrába az egyiket. Közben meg arra gondol, hogy Lajos bácsinak a férjnek soha nem okoz gondot, hogy száraz vagy félédes kannás fehéret akar-e éppen, még szerencse, hogy Terike néni csak nemzeti (vagy állami? mindegy elvégre ezek itt nemzetállamot akarnak) ünnep okozta humanitárius vészhelyzet esetén migrál a kisbolt felé, az meg szerencsére nincs sok. Mármint ünnep, mert kisbolt az akad bőven.

Ahol remekül lehet vásárolni ünnepnap is, hiszen majdnem mindenkinek evidens, hogy ha nincs teszkó-spár, megáll az élet, megáll az univerzum is, korábbi tapasztalatok szerint a féldeciző gecizők is eltűnnek a sarokról, pedig féldecisek gondolom olyankor is vannak, csak senki sem gondolja, hogy hozzáférhetőek.
Biztos a szintén számosan található, hamisítatlan lakótelepi hangulatot árasztó kocsmákba mennek ilyenkor a férfiak, mert bár a pultot támasztva kurvaanyázni korántsem olyan szórakoztató, mint a kisbolt előtti zöldség-gyümölcs állványnál, de ilyen apróság miatt nem maradhat el a véralkoholszint.
Meg hát ünnep is van ugye, ami nem maradhat ellátatlanul, a zsömlekészletet meg már előző nap feltöltötte az asszony.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése